Haltani ritkaság akadt a hetedikes fiú horgára

Haltani ritkaság akadt a hetedikes fiú horgára

Varga Nimród, hetedik osztályos diák nem kis meglepetést idézett elő a Magyar Haltani Társaságnak címzett e-mailjével, amelyben egy friss fogásának beazonosításához kért segítséget.

Ezt a halat ma délután fogtam Siófoknál a Balatonból, a Sió-zsiliptől északkeletre kb. másfél kilométerre. Ránézésre vörösszárnyú keszegnek gondoltam, de aztán rájöttem, hogy valami más. Esetleg jászkeszeg lenne?

A társaság megerősítette a feltételezést, amin alighanem ők maguk is meglepődtek, hiszen egy egészen ritka fajról van szó.

Mint honlapjukon írják, a jászkeszeg a nem túl sebesen áramló vizeket kedveli, de ritkán állóvizekből is előkerül. A Balatonból elsőként Vutskits György, a keszthelyi főgimnázium tanára írta le 1895-ben. A faj 1942-ig rendre szerepelt a tóról közreadott faunalistákban, ám ezt követően évtizedeken át nem volt adat róla.

Mivel a Zalából és a folyó által táplált Kis-Balatonból a múlt század kilencvenes éveiben több helyről is sikerült kimutatni, várható volt, hogy ismét előkerül a Balatonból is. Az ezredforduló táján ez be is következett: 1999-ben Tihanynál, 2002-ben Keszthelynél fogtak a kutatók 1-1 példányt, de a faj mind a mai napig ritkaság a tóban

– közölték.

A Magyar Haltani Társaság azért döntött a hír megosztása mellett, mert biztatni szeretnék a horgászokat, hogy a ritka fajok fogásáról küldjenek értesítést számukra.


Forrás: 24.hu
Fotó: Varga Nimród / MHTT

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Vulkán tanösvény, Mencshely

Mencshely déli végén, a Halom-hegy lábától indul a Vulkán tanösvény, amely amellett, hogy betekintést enged
Elolvasom

Már nagyon készülnek az újranyitásra a hazai turizmus képviselői

A szállodai értékesítés és marketing elvei címmel adott közre egy közös kiadványt a Szallas.hu, az Evergu
Elolvasom

Újabb járványügyi korlátozások vannak érvényben hétfőtől

Az egyre csak romló statisztikák miatt és mivel az oltások is lassabb ütemben haladnak a tervezettnél, úja
Elolvasom