Haltani ritkaság akadt a hetedikes fiú horgára

Haltani ritkaság akadt a hetedikes fiú horgára

Varga Nimród, hetedik osztályos diák nem kis meglepetést idézett elő a Magyar Haltani Társaságnak címzett e-mailjével, amelyben egy friss fogásának beazonosításához kért segítséget.

Ezt a halat ma délután fogtam Siófoknál a Balatonból, a Sió-zsiliptől északkeletre kb. másfél kilométerre. Ránézésre vörösszárnyú keszegnek gondoltam, de aztán rájöttem, hogy valami más. Esetleg jászkeszeg lenne?

A társaság megerősítette a feltételezést, amin alighanem ők maguk is meglepődtek, hiszen egy egészen ritka fajról van szó.

Mint honlapjukon írják, a jászkeszeg a nem túl sebesen áramló vizeket kedveli, de ritkán állóvizekből is előkerül. A Balatonból elsőként Vutskits György, a keszthelyi főgimnázium tanára írta le 1895-ben. A faj 1942-ig rendre szerepelt a tóról közreadott faunalistákban, ám ezt követően évtizedeken át nem volt adat róla.

Mivel a Zalából és a folyó által táplált Kis-Balatonból a múlt század kilencvenes éveiben több helyről is sikerült kimutatni, várható volt, hogy ismét előkerül a Balatonból is. Az ezredforduló táján ez be is következett: 1999-ben Tihanynál, 2002-ben Keszthelynél fogtak a kutatók 1-1 példányt, de a faj mind a mai napig ritkaság a tóban

– közölték.

A Magyar Haltani Társaság azért döntött a hír megosztása mellett, mert biztatni szeretnék a horgászokat, hogy a ritka fajok fogásáról küldjenek értesítést számukra.


Forrás: 24.hu
Fotó: Varga Nimród / MHTT

Kapcsolódó

Adventi fények gyúltak Füreden

Betlehem állítással vette kezdetét a balatonfüredi advent a Piros templom előtti téren. A vírushelyzet sajn
Elolvasom

Online jön a Mikulás és a kvízestek december első napjaiban

A héten a gyerekeké a fő szerep, online jön a Télapó és számos kreatív program közül választhatunk! A Ba
Elolvasom

Új kompok és katamaránok a Balatonra

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) két új kompra és két katamaránra írt ki közbeszerzést. A nyílt tenderfe
Elolvasom