Hétvégén jönnek a Hamvas Napok: irodalom, zene és borkóstolás Balatonfüreden

A kultikus szerző tiszteletére rendezett programsorozat immár hagyomány Balatonfüred életében.

Újra megidézik Balatonfüreden a magyar irodalom örök megosztó, kultikus szerzőjét, Hamvas Bélát. Izlandi nyelven ráolvasás a Tagore sétányon, koncert, kötetbemutató és az elmaradhatatlan Koloska-völgyi zarándoklat. A március 22-23. között rendezendő Hamvas Napokon a fiatalon elhunyt költőről Sziveri Jánosról is megemlékeznek.

A Hamvas Napok a hagyományos ráolvasással kezdődik, a Tagore sétányon álló Hamvas-hársra olvassák rá az író Fák című esszéjének egy részletét. A szellemóriás hagyatékát ápoló Hamvas Béla Asztaltársaság hosszú évek óta ezzel a rítussal igyekszik felhívni a figyelmet a máig ellentmondásosan megítélt kultikus íróra – olvasható a település honlapján.

Majd Sziveri Jánosról, a 20. század második felének egyik meghatározó alkotójáról emlékeznek meg. Az 1990-ben 36 évesen elhunyt költő, drámaíró, szerkesztő a műveivel és szuggesztív egyéniségével egyaránt kitűnt kortársai közül. Három évig volt főszerkesztője az újvidéki Új Symposion irodalmi folyóiratnak. Költészetének egyik alapkérdése mindvégig az ön-meghatározás vagyis a személyiségének és költészetének mibenléte volt. Erősen szenvedett a kicsinyes és korlátok közé szorított létezéstől, a szűk perspektíváktól, az értelmetlenség és reménytelenség tudatától. Legendás alakját ezúttal egykori alkotótársai (Ladányi István, Fenyvesi Ottó, Géczi János, Zalán Tibor) elevenítik majd fel egy kerekasztal-beszélgetésben. Az esten a Szabadkáról érkező Bakos Árpád és együttese meg is szólaltatja Sziveri verseit.

A nap a Figula Pincészetben zárul, ahol Ambrus Lajos író beszélget Andrási László somlói kézműves borásszal, és persze a borok is kóstolhatók lesznek, amelyhez Bakos Árpád és együttese ad majd lélekmelengető koncertet.

Másnap, március 23-án, szombaton Szarvas József színész vezetésével séta indul a hangulatos Koloska-völgybe, ahhoz az ikonikus hársfához, amely Hamvas Fák című esszéjét ihlette. Itt Sava Babic műfordító emlékére pálinkával lehet majd koccintani.

A folytatásban a Szőcs Géza Irodalmi Szalonban a Humor és derű a hamvasi létszemléletben címmel meghirdetett meghívásos esszé pályázat eredményét hozzák nyilvánosságra, majd kötetbemutatót rendeznek.

– Az isteni eredet tudata – Hamvas Béla hagyományai című tanulmánykötetet mutatjuk be, amely Hamvas intellektuális előképeit, a rá nagy hatást gyakorló szerzőket és írásokat, illetve fordításait tárja fel és értelmezi filológiai valamint eszmetörténeti megközelítésben. Impozáns a szerzői gárda, keletkutató, vallástörténész, filozófus, történész, költők, írók elemzéseit tartalmazza a kötet – válaszolta kérdésünkre Cserép László, a Hamvas Napok szervezője.


Forrás: balatonfured.hu

Kapcsolódó

Jön az év legnagyobb Kéknyelű kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a
Elolvasom

Nyári programokkal várja a közönséget a Thália Színház Salföldön

Nyári eseménysorozatot szervez a Thália Színház Salföldön: 47 programmal, köztük kamaraelőadásokkal, konce
Elolvasom

Megújult az Esterházy-kastély Balatonfüreden

Az épület falai közt megnyílt tárlat egy régmúlt kor füredi nyaraiba enged bepillantást. - - Több, mi
Elolvasom