Hogyan válasszunk szőnyeget a nyaralóba?

Hogyan válasszunk szőnyeget a nyaralóba?

Végre itt a nyár, vele pedig elérkezett a vakáció és a szabadságolások ideje is. Aki csak tud, ilyenkor indul el a jól megérdemelt utazására – vagy ruccan le hétvégi házába, nyaralójába. Utóbbit sosem árt minél komfortosabbá tenni, erre pedig egy szőnyeg lehet a legjobb eszköz. Ha szeretnéd tudni, milyen szempontok alapján válaszd ki a nyaralótokba legideálisabb darabot, olvass tovább!

Ilyen egy jó szőnyeg

Amikor szőnyeget vásárolunk, azt nemcsak azért tesszük, hogy „felöltöztessük” nappalinkat vagy hálószobánkat – egy szőnyegnek ugyanis számos, kedvező tulajdonsága van emellett is. Otthonosabbá varázsolhatja tereinket színeivel, felfogja a hangot, valamint csúszásmentes felületet is biztosít. Nélküle nem csak összképükben tűnnek üresebbnek a szobák: a szőnyeg gátolja meg, hogy a nagyobb helyiségeink visszhangozzak, és azt is, hogy elcsússzunk a fényesebb felületeken. E kedvező tulajdonságait mérlegelve talán könnyebb eldönteni, milyen szőnyegre van éppen szükségünk, és melyik helyiségeinkben. Ha még bizonytalan vagy, alább összeszedtük ennek szempontjait!

5+1 tuti tipp az új szőnyeg kiválasztásához

  1. Ne legyen kicsi!

Ha egy viszonylag nagyobb, egységes térbe fogjuk elhelyezni a szőnyeget, akkor célszerű a helyiség méretéhez igazodnia – tehát nagyobb méretűt választani. A túl kicsi elronthatja az egész helyiség összhatását (túl sok fedetlen felület, róla lelógó bútorok stb.).

  • Hol fogod leteríteni?

Ahhoz, hogy jól válasszunk, számításba kell vennünk leendő szőnyegünk igénybevételének mértékét is. Ha a nyaraló hálóterébe tervezünk egyet választani, az lehet akár világosabb és rojtosabb is, de az előszobába inkább célszerű rövidebb szálú, könnyebben takarítható darabokat beszerezni. Szerencsére ma már számos, akár akciós szőnyeg közül választhatjuk ki kedvencünket.

Ha tehát a szálhosszakon töprengünk, ökölszabályként elmondható: egy hosszabb szálú szőnyeg csak a hálószobába vagy egy padlófűtéssel is rendelkező fürdőszobákba ideális. (A fürdőszoba viszont szükséges, hogy jól szellőztethető legyen, az ide választott szőnyeg pedig csúszásgátlóval ellátott). Nincs a nyaraló fürdőszobájában padlófűtés, és a megfelelő szellőzés sem megoldható? Akkor viszont ide is célszerű – mint minden más, nagyobb igénybevételnek kitett helyiség (előszoba, nappali) esetében – rövid szálú, könnyen takarítható darabokat választanunk. Így sem háziállatok, sem a kinti játékból visszatérő gyerkőcök nem hagynak majd a szőnyegen maradandó nyomokat.

  • Mi lesz a funkciója?

Egy szőnyeg kapcsán azt sem árt előre tudnunk, milyen szerepet szánunk neki az adott helyiségben. Szeretnénk, ha kitöltené az egész teret? Erre tökéletes lehet egy feltűnő, geometriai mintás darab. Vagy inkább arra vágyunk, hogy otthonos, komfortos hangulatot teremtsen? Ebben az esetben válasszunk puha, hosszabb szálú darabokat, mely a szoba alapszíneivel is harmonizál. Arra azonban mindig ügyeljünk: egy szőnyegnek elsődleges célja, hogy otthonossá tegye a teret, ahol leterítették – érdemes ezért a szoba berendezési tárgyaihoz és alapstílusához igazodnunk.

  • Formák és stílusok

Maradjunk még egy kicsit a stílusnál! Mielőtt elindulsz szőnyeget vásárolni, fontos, hogy alaposan felmérd az adott szoba berendezését. Milyen hangulatot áraszt a helyiség most, szőnyeg nélkül? Modern? Rusztikus? Minimalista? Vintage? És ami a legfontosabb: a szőnyeggel mindezt erősíteni, vagy épp ellenkezőleg, gyengíteni szeretnéd? Válasszunk bárhogy is, egy dolgot jó már előre tudni: az eklektikus stílus elméletben sokszor jobbnak tűnik, mint megvalósítva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, ha egy vintage rongyszőnyegre szavazunk egy teljesen modern enteriőr kiegészítéseként, azt valószínűleg legkésőbb a szőnyeg leterítésekor meg fogjuk bánni. Ezalól talán csak az jelenthet kivételt, ha színben viszont illeszkedik a választott darab a szobához.

  • A színek harmóniája

Ezen a ponton pedig el is jutunk a színek összhatásához – mondhatni, a lakberendezés kulcsához. Ha a szőnyeg színét választjuk ki, ott általában a fal vagy a tapéta színe az irányadó: ha az halvány, pasztelles árnyalatú, akkor új szőnyegünknek is ezt a színvilágot érdemes vinnie. (Kivéve, ha azt szeretnénk, hogy a berendezéssel kontrasztot alkosson a szőnyeg.) Emellett célszerű figyelembe venni a szobában lévő, egyéb textíliák (kárpitok, függönyök) színeit, mintáit is. Azt pedig mindig tartsuk észben: egy világosabb szőnyeg optikailag nagyítja, míg egy sötétebb zsugorítja a teret.

+1. A karbantartás kérdése

És végül, de nem utolsó sorban: hasznos, ha már előre tudjuk, mennyit kell majd a szőnyeggel foglalkozni. Az akrilfonalakból vagy gyapjúból készült darabok – bár az utóbbi anyagból készültek jóval drágábbak, mint egy szintetikus szőnyeg – sokkal időtállóbbak, és nagyobb igénybevétel mellett sem bonyolult a tisztításuk.

Reméljük, cikkünk közelebb hozott az ideális szőnyeg kiválasztásához! Bár a nyár eleinte hosszúnak tűnik, de tudjuk, hogy mindig hamar elrepül. Töltekezzünk hát fel annyi élménnyel a hideg hónapokra, amennyivel csak tudunk! A kellemes hangulatú nyárestékhez, a barátokkal való kikapcsolódáshoz pedig a megújult nyaralónkban eltöltött napok is hozzájárulnak majd.

Kapcsolódó

Több helyen forgalomkorlátozások voltak a vihar miatt

A Dunántúlon szombat este is folytatódott a viharkárok miatti helyreállítás a vasútvonalakon, ezért továbbr
Elolvasom

Csípős reggelek és szélviharos napok elé nézünk

Pénteken beborul az ég, és egyre több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék. Főként eső, havas eső
Elolvasom

Felhős, szeles és napos időszakokra is számíthatunk

Pénteken a felhős, borongós lesz felettünk az ég, számíthatunk akár kisebb havazásra is. Sokfelé élénk, hel
Elolvasom