Készíts egyszerűen chili savanyúságot!

Készíts egyszerűen chili savanyúságot!

A téli időszakban mindig nagyobb kihívás a napi szükséges vitaminok bevitele. Tudjuk, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök a legalkalmasabbak erre a célra, de a szezonális kínálat ilyenkor érthetően leszűkül. Ami pedig nem idénytermés…hát, az valószínűleg több vegyszert tartalmaz, hogy szép és kívánatos legyen, mint vitamint. Ezért is találták ki őseink a savanyítás módszerét. Ezzel az egyszerű eljárással hónapokig lehet élvezni a nyári zöldségféléket. Ízletesek, látványosak, és nem vesztenek semmit vitamintartalmukból. Mutatjuk, hogy készíts chilből savanyúságot.

Szerezd be az alapanyagot!

Szükséged lesz friss paprikára. Attól függően, hogy mekkora adagot szeretnél készíteni vásárolj legalább fél-egy kilót. Ez lehet egy fajtából is, de ha szeretsz kísérletezni, akkor több különböző chilit is összezárhatsz az üvegbe. A Chili Hungária Webáruház Habanero savanyúságja például csak Habaneroból és vöröshagymából áll, de te tehetsz mellé kevésbé csípős paprikát is. Sőt, ha a Habanero már túl van az ingerküszöbödön, akkor mindenképpen olyan chilit válassz, aminek az SHU értéke alacsonyabb.

Kezdődhet a munka

A paprikák beszerzése után vegyél elő néhány steril befőttesüveget. Vegyél fel gumikesztyűt, és szeleteld karikára a gyümölcsöket. Ha még tovább szeretnél enyhíteni a végeredményen, akkor ilyenkor van lehetőséged a magok kivágására. Ezután állítsd össze az alaplét:

  • Csapvíz
  • 10%-os ecet
  • Cukor
  • Némi borkén, amivel tartósítani tudod

Az alaplé mennyisége egyenesen arányos a chilik mennyiségével. Annyi lére van szükség, hogy az üvegbe pakolt szeleteket teljesen ellepje. A lé hozzávalóit öntsd egy tálba és addig kevergesd, amíg az összes szilárd alkotórész feloldódik. Ezután rendezgesd el a karikákat szépen az üvegben, majd felöntheted az alaplével. Jó szorosan tekerd rá a tetejét és tedd hűvös, sötét helyre 4 hétig. Az egy hónap letelte után bármikor előveheted és fogyaszthatod. Csalamádé helyett pörkölt mellé vagy sült húsok savasságát ellensúlyozni tökéletes.

Kreatívoknak

Ha a fenti elkészítési mód számodra túl snassz, akkor többféleképpen is megbolondíthatod a savanyúságot. Tehetsz mondjuk a paprika mellé egyéb zamatos növényeket, fűszereket. Jó párosítás lehet néhány gerezd fokhagyma vagy pár darab babérlevél. Aki a háztartási ecetet cserélné le, az használhat almaecetet vagy borecetet is. A szavatosság megőrzésére is vannak más módszerek, azokat is kipróbálhatod. Azonban ilyenkor mindig tartasd be az adott anyag felhasználási javaslatait! A borkén akkor is jól működik, ha szobahőmérsékleten a vízben feloldódik, viszont ha nátrium-benzoátra váltod ki, akkor az összeállított savanyúságot még fel kell melegíteni.

Ha pedig inkább készen vásárolnál már bejáratott recept szerint készült chili savanyúságot vagy szószt, akkor keresd a Chili Hungária Webáruházat.

Kapcsolódó

Főzés a szabadban: a sokoldalú kerti grillezők

Beköszöntött a jó idő és ezzel együtt itt a grillezés szezonja, és ha arra vágyunk, hogy a sütés-főzéssel f
Elolvasom

Mi a Karib-szigetek jellegzetes itala?

A Karib-szigetek elmaradhatatlan eleme, ha szóba kerül, általában megemlítik a kalózokat is, és egykor olya
Elolvasom

Vacsorázz lazán és stílusosan – Íme néhány tipp a megfizethető vacsoraélményhez

Készen állsz rá, hogy külsőddel is feldobd balatoni vacsorátokat? Ráadásul mindezt úgy teheted meg, hogy mé
Elolvasom