Ruhatisztítás okosan: hogyan tedd energiatakarékosabbá a mosást, szárítást és vasalást?

Ruhatisztítás okosan: hogyan tedd energiatakarékosabbá a mosást, szárítást és vasalást?

Manapság bevett szokássá vált, hogy spórolunk az energiával, hisz nagyon könnyen túlléphetjük a kedvezményes gáz- és áramfogyasztás felső határát. 

Nyilván az olyan háztartási gépeket, mint a hűtőszekrény, nem lehet csak időszakosan üzemeltetni, viszont a mosás-szárítás-vasalás trió esetében rengeteget lehet spórolni, ha egy kicsit tudatosabbak vagyunk! Az alábbiakban ehhez adunk pár egyszerű tippet, további hasznos praktikákért pedig böngészd át a Bien.hu háztartás rovatát!

Mire figyelj oda a mosáskor?

Kezdjük az első lépéssel, a mosással. Ha eddig az volt nálad a gyakorlat, hogy félig telt dobbal, vagy akár csak 3 pólóval és 2 pár zokival is elindítottad a gépet, akkor mostantól ideje átszervezni a dolgot, és csak akkor mosni, ha kellő mennyiségű szennyes gyűlt össze. Ezzel nemcsak áramot, hanem vizet, mosószert és öblítőt is spórolsz. Havi szinten pedig ez már egy látható összegű megtakarítást eredményezhet.

Persze ne ess át a ló túlsó oldalára, vagyis ne tömd meg túlságosan a gépet, mert ez esetben az lesz a probléma, hogy a ruhák nem tudnak rendesen egymáshoz dörzsölődni és nem lesznek elég tiszták. Ami azt eredményezi, hogy még egy programot el kell indítanod. Találd meg az arany középutat, tehát nagyjából háromnegyedig pakold meg a mosógépet.

A mosási hőfok kiválasztása ugyancsak kardinális kérdés. A néhányszor viselt ruhákat, amik nem foltosak, zsírosak, olajosak, bőven elég 30 vagy 40 oC-os hőmérsékleten mosni. A törölközőknek, konyharuháknak és ágyneműknek sem kell 90 oC, mert már a 60 oC-os víz is elpusztítja a kórokozókat. 

A mai modern mosószerek ugyanis alacsony hőmérsékleten is hatékonyan tisztítanak, makacs foltok esetén pedig ne a hőfokot növeld, hanem használj folteltávolítót, vagy mosás előtt áztasd be pár órára a problémás ruhadarabokat.

Hogyan száríts környezettudatosan?

A szárítógép használata igaz, hogy roppant kényelmes, viszont sem a pénztárcádnak, sem a környezetnek nem tesz jót. Télen persze indokolt lehet a használata, de tavasztól őszig hagyd a ruhákat a szabad levegőn megszáradni!

Helyezz el egy ruhaszárítót a kertben, vagy a bentit vidd ki az erkélyre, és engedd, hogy a nap és a friss levegő tegyék a dolgukat. Ha nagyméretű textileket (pl. függöny, lepedő) mosol, tervezd egy olyan napra, amikor szép idő várható, és hamarabb megszáradnak. Előző este akár be is időzítheted a mosógépet, hogy mire reggel felkelsz, addigra lejárjon a program, és rögtön kiteregethess. Estére biztosan minden száraz lesz.

Mi a helyzet a vasalással?

A vasalás esetében úgy lehet spórolni, ha tényleg csak azt vasalod, amit feltétlenül szükséges, tehát ingeket, extrán gyűrődő anyagokat és olyan ruhákat, amiket élére vasalva kell hordani. A fehérneműket, pamutból készült anyagokat, ágyneműket nyugodtan kihagyhatod. 

A gőzölős vasalóba csapvíz helyett speciális folyadékot vagy desztillált vizet önts, így hatékonyabban simítja ki a gyűrődéseket. Amikor pedig végeztél, húzd ki a készüléket a konnektorból!

Kapcsolódó

Mit nézessünk meg az autónkon a balatoni nyaralás előtt?

Sokan már alig várják a nyarat, hiszen már meg is tervezték a balatoni kirándulást, utazást, nyaralást. A
Elolvasom

Minőségi mosdókagylók színes palettája vár a Diplon-nál!

A minőségi berendezések használata a fürdőszobában növeli az otthonunk értékét. Vegyünk egy alap példát: e
Elolvasom

Milyen színű Tondach tetőcserepet válasszak?

Ha nem tudsz eligazodni a Tondach kerámia tetőcserepek közt, segítünk néhány szemponttal. Miért jó döntés
Elolvasom