Kezdetét vette a búbos vöcsök nász

Kezdetét vette a búbos vöcsök nász

Megindult az idei párzási szezon a búbos vöcsök párok számára a Kis-Balatonon. A Magyarországon gyakran fészkelő vöcsökfélét a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársainak sikerült lencsevégre kapnia a násztánc közben.

A szertartás szépen fokozatosan történt, először csak úszkáltak a vízen, egymással ellentétes irányban, majd egyszer csak a hím és a tojó kitárták szép, vörösesbarna tollgallérjukat és szarvacskára emlékezettő bóbitájukat, majd lebuktak a vízfelszín alá, hogy a csőrükben a felszínre hozott növényi részekkel kiemelkedve a vízfelszín tetejére, begyüket egymásnak feszítve táncoljanak. A násztánc nem tartott pár percnél tovább, de az élmény felejthetetlen marad, hiszen ilyenkor olyan, mintha az ember egy természetfilmbe csöppenne.

A madárvilágban nem egyedi eset, az ilyen udvarlási szokás, vannak fajok, amelyeknél, ahogy a búbos vöcsköknél is, látványos elemekkel tűzdelt nászt lehet megfigyelni, vannak, akiknél kevésbé látványos az udvarlás. A hazánkban előforduló fajok közül például a túzokok (Otis tarda) násza, a dürgés is kifejezetten látványos, vagy a pajzsos cankók (Philomachus pugnax) esetében a hímek párviadala a tojók előtt. Külföldi fajok közül az egyik legismertebb és legszebb násztánccal a rózsás flamingók (Phoenicopterus roseus) büszkélkedhetnek, akik balerina módjára táncolnak a vízen, így udvarolva egymásnak.

A búbos vöcsök (Podiceps cristatus) Magyarországon védett faj. A látványos udvarlás képei a nemzeti park honlapján tekinthetők meg.
Forrás: bfnp.hu
Fotó: bfnp.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Tapasokkal és egy igazán mediterrán Gasztroheggyel indul az ősz

Amikor vége a nyárnak, és kicsit kiürül a Balaton, egy új korszak következik: egy olyan szakasza az évnek,
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számta
Elolvasom

Saját sörtípussal tér vissza októberben a Nyitott Főzdék Napja

Eddig mintegy húsz magyar kisüzemi sörfőzde csatlakozott az október 2-án tartandó Nyitott Főzdék Napjáho
Elolvasom