Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csere-hegyi kilátó, Alsóörs

Alsóörs és Almádi között, a Csere-hegy az otthona a Balaton-felvidék legelső kőkilátójának, amely pompás rálátást biztosít a magyar tenger hullámaira, de akár a Somogyi-dombság vonulata vagy Veszprém sziluettje is megfigyelhető tiszta időben.

Padányi Gulyás Jenő, építészmérnök tervezte a kilátót és 1935-ben építették a környéken jellegzetes vörös homokkőből. A kivitelezésen reneszánsz és gótikus stílusjegyek érhetők tetten. Az épület neve többször is változott a 20. század politikailag instabil időszakaiban. Eredeti neve, építésekor Horthy Miklós-kilátó volt, amit az ’50-es években cseréltek Szabadság-kilátóra.


Az évtizedek alatt az erózió is elkoptatta, de emberi rongálásnak is jócskán ki volt téve. Mivel egy idő után már balesetveszélyessé nyilvánult, így a fenntartó kénytelen voltak bezárni. Közigazgatásilag Alsóörs önkormányzatához tartozik, ahol kisvártatva egyesületet hoztak létre a kilátó megmentésére. Ennek hála, 2001-ben nagy megújuláson eshetett át a torony.


Megközelítése Alsóörsről az Endrődi Sándor utca irányából a kék jelzésen a legkézenfekvőbb, Balatonalmádiból pedig a Szabadságkilátó utca felől szintén a kék jelzésen vagy a Tábor utca után a sárga keresztet követve.Fotók: balaton-almadi.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogy
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Malmok Völgye, Kapolcs

A múlt pénteken a kapolcsi Királykő volt terítéken a magyar tenger környékének látványosságait bemutató sor
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Királykő, Kapolcs

Kapolcs nevének hallatán mindenki azonnal a Művészetek Völgyére asszociál, ami nem is csoda, hiszen ez a fe
Elolvasom