Ma ötven éve szűnt meg a Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal

Ma ötven éve szűnt meg a Veszprém-Balatonalmádi vasútvonal

Nem is volt olyan régen, hogy Veszprém és Balatonalmádi között járhattunk még vonattal. A vasút a mai kerékpárút nyomvonalát követte, melyet pontosan ma, október elsején 50 éve, hogy megszüntettek.

 

– 1909-ben indult el itt a vasúti forgalom. Kossuth Ferenc kereskedelemügyi miniszter törvényjavaslatban terjesztette elő, hogy államköltségen épüljön meg ez a vonal. A törvényjavaslatot Óvári Ferenc országgyűlési képviselő olvasta fel, nekik köszönhető, hogy ez a vonal megépült. A környékben mindenki – gazdák, iparosok és a vendégek is – örült annak, hogy könnyen megközelíthető a Balaton. Nem kellett Veszprémből postakocsin kijárni. Ez volt az ország egyik legszebb vasútvonala, itt próbálták ki az új mozdonyokat, mert itt hirtelen emelkedett és sokat kanyargott a pálya – meséli Kovács István helytörténész, a Honismereti és Városszépítő Kör elnöke.

 

Bár hivatalosan gazdaságtalanság volt a vasút megszüntetésének oka, a helytörténész szerint inkább valamelyik nyaralótulajdonos nagy embert zavarhatta a vonatfütty.

– Október elsején megszületett a határozat a bezárásról, október 3-án már jöttek a gépek és bontottak. Félhettek attól, hogy észbe kap a környék, és visszaállíttatják a közlekedést. Akkor még nem voltak a buszjáratok kialakítva, és a busz már akkor is drágább volt. Fél évszázada három forint 60 fillér volt a retúrjegy Veszprémbe. Mi megszoktuk ezt a vasutat. Tudtuk reggel, tudtuk este mikor megy. – mondta Kovács István.

 

Veszprémből először Meggyespusztán, aztán Szabadiban (Szentkirályszabadja) állt meg a vonat. Majd a sárkutai, később remetevölgyi állomás következett, aztán az öreghegyi állomás. Itt még megvan az állomásépület, szépen felújítva, most családi ház. Szemben vele még áll az a kis vöröskő-épület, ahol a hajtányokat tárolták.

A vonat megállt még Káptalanfüreden, majd az alsóörsi végállomás következett. A honismereti kör kezdeményezésére 1992-ben közadakozásból helyreállították a Budai Nagy Antal utca felett áthaladó, vörös homokkőből épült régi vasúti hidat. Itt látható az a 375-ös számú szertartályos gőzmozdony, amellyel a város a régi vasútra emlékezik.

 

Az 50 éves évforduló kapcsán itt tartottak szombaton 15 órától megemlékezést.

 

 

Forrás: veol.hu   Fotó: Sági Ági/Napló

Kapcsolódó

Veszprémi cukrászda lett aranyérmes Luxemburgban

Díszítőcukrászat kategóriában nem akadt legyőzője a veszprémi cukrászda alkotásának a Luxemburgban tartott
Elolvasom

Brutális benzinár-emelkedést hozott a kormány Mikulása tegnap éjjel – mostantól ennyibe kerül az üzemanyag

A gépjármű tulajdonosok és fenntartók nem fogadták kitörő örömmel a kormány tegnap esti sajtótájékoztatóját
Elolvasom

5+1 ajándék tipp, hogy a fa alá is kerülhessen egy csipet a Balatonból

Igen, ismét eljött. Van, aki már epekedve várta és akadt olyan is, aki csak közönyösen szemlélte a közeledt
Elolvasom