Már most támadnak a kullancsok

Már most támadnak a kullancsok

Általában csak tavasszal kell elkezdeniük a természetjáróknak a kullancsok miatt aggódni, ám a tél végének enyhesége miatt már most is előbújtak az ektoparaziták – írja a turistamagazin.

„Már csaknem egy hete virágba borult a csáfordi tőzikés erdő. A tőzikék tengerében bárki gyönyörködhet, aki betartja a terület látogatási szabályait. Azonban a kirándulásra készülvén nem árt gondolni a kullancsokra is, melyek kimondottan nagy számban vannak jelen a területen, és az enyhe időnek köszönhetően már ilyenkor is aktívak!”— hívta fel a figyelmet a kullancsok elleni védekezésre legutóbbi posztjában a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság.

A kullancsok normális esetben téli álmot alszanak. Ilyenkor csökken az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát. Elbújnak az avarban, vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha hómentes napok kemény faggyal párosulnak. Az ilyen napok azonban egyre ritkábbak, és ez a kullancsok téli szokásaira is hatással van.

Normális esetben, a hideg tél után, kora tavasszal a kullancsok érzékelik a nappalok hosszabbodását és elkezdnek gazdát keresni.

Erre az időszakra tehető aktivitásuk egyik szezonális csúcsa. Az enyhe tél persze átírja a szokásos menetrendet és felgyorsítja az eseményeket. A kullancsok másik aktivitási csúcsa egyébként ősszel van, amikor a nyári, inaktív időszakból ébrednek fel.

Túrázás során nézzük át magunkat többször, és lehetőleg viseljünk világos ruházatot, hogy könnyebben észrevegyük a rajtunk mászkáló kullancsot. A kullancsriasztó krémek, szprék általában csak 2-3 óráig hatásosak, ezután használatukat ismételni kell. Nagyon fontos, hogy minél hamarabb szedjük ki a bőrünkbe fúródott kullancsot, mert ha sokáig bent marad, akkor nagyobb eséllyel jutnak át az esetlegesen benne található kórokozók. Nem kell megijedni, ha a kullancs szájszerve beszakad, egy-két héten belül, mint egy szálka, magától kilökődik.


Forrás: turistamagazin.hu
Fotó: Lyubov Alekhina / Adobe Stock

Kapcsolódó

Veszprémben lesz Magyarország legnagyobb blues fesztiválja

Négy Grammy-díjas blues előadóval, közel 40 fellépő több mint 50 koncertjével, kiállításokkal, workshopokka
Elolvasom

Tovább terjeng a forralt bor illata és beúsznak a Mikulás programok is december első hetén

A karácsony előszele egyre hevesebben fújdogál a második adventi hétvégén és megjelennek a Mikulás programo
Elolvasom

Környezetvédelmi szövetség állt össze Európa tavaiért

Európa tavainak védelme érdekében kovácsolódott össze egy új szövetség, az ELLA, amely zászlajára a környez
Elolvasom