Második helyezést ért el a nagyvázsonyi fotós Az év természetfotósa országos pályázaton

A nagyvázsonyi Mesterházi József Játék a havon című fotójával második helyezést ért el a Napnyugtától napkeltéig kategóriában a 27. Az év természetfotósa országos pályázaton. A rangos megmérettetésre 15 kategóriában 57 természetfotóstól érkeztek be remek alkotások.

 

A zsűri összesen több mint 3300 fényképből válogatott, és a komoly szakmai elismerést jelentő díjakért az utolsó fordulóban 103 mű versengett. Az év természetfotója kitüntető címet végül Máté Bence: Békacomb című alkotásának ítélte oda a zsűri. A Lenergy – Az év természetfotósa 2019 pályázat legjobb képeiből kiállítást is rendeztek, amely a Magyar Természettudományi Múzeumban tekinthető meg 2019. december 31-ig, illetve a legjobb természetfotók megnézhetők még a verseny honlapján is.

– Több mint két évtizede veszek részt a naturArt természetfotós-pályázatra beérkezett képek zsűrizésében, és az ott szerzett tapasztalataim alapján, valamint zsűritársaim velem megegyező véleményét is tolmácsolva bízvást állíthatom, hogy a 2019. évi pályázatra beérkezett fotóanyag minden eddiginél színvonalasabbra sikeredett – értékelte a versenyt Kalotás Zsolt természetfotós, a zsűri elnöke.

 

A Napnyugtától napkeltéig kategóriában díjazott, Nagyvázsonyban élő Mesterházi József több nemzedékre visszamenő vadászcsaládba született Ajkán. Édesapja – akinek sokat köszönhet és aki elindította ezen a pályán – a Kab-hegyen volt fővadász. József Sopronban végezte el az erdészeti technikumot, és azóta a Bakonyerdő Zrt. kerületvezető erdésze.

– Szakmámnak köszönhetően olyan ritka és csodálatos természeti jelenségeknek lehetek a részese, ami másoknak elképzelhetetlen. Fotótechnikailag a konzervatív, hagyományos módon készült felvételeket szeretem. Nem manipulálom és nem megyek a dolgok elébe. Elsősorban a természetességet, sőt kizárólag az ellesett pillanatokat próbálom megörökíteni. Van, amikor videózom is. Egyik kedvenc fotómon egy szarvasbika görget maga előtt egy több száz kilós szalmabálát, ezt több millióan nézték meg Facebook-oldalamon, ahol rendszeresen közlök képeket – árulta el magáról a díjazott, aki fotóinak nagy részét a Bakonyban készíti, de sokat jár a Dabosi erdőbe, Zircre, a Balatonhoz, a Kis-Balatonhoz és a Fekete-hegyre is.

Az Év Természetfotósa 2019 pályázaton második díjat nyert fotója megszületéséről a következőket mondta el: – A ropogó hó, a messziről hallható agancskopogás reményt adott arra, hogy találkozhatok a játszadozó bikákkal. Fától fáig, óvatos lépésekkel, az utolsó pillanatban értem ki az erdő szélére, ahol nagy örömömre megpillantottam a szarvasokat.”

 

 

Forrás: veol.hu   Fotó: Mesterházi József

Kapcsolódó

Reziben Pajtamúzeum nyílt

A Földművelésügyi Minisztérium támogatásával nyitott meg a Pajtamúzeum Reziben. A régi falusi élet iránt ér
Elolvasom
Hirdetés

Családi delikát nyílik Szigligeten!

Vincze Peti és édesanyja, Marcsi a balatoni vendéglátás híres anya-fia párosa, most úgy gondolták, betölten
Elolvasom

A Balatonról írt a CNN

A CNN hosszas cikket jelentetett meg, amiben a Balaton jelentőségét taglalja a régi, szocialista rezsim ide
Elolvasom