Milyen akváriumot érdemes vásárolni?

Milyen akváriumot érdemes vásárolni?

Az akvárium vásárlása előtt mindenképpen érdemes tisztázni néhány kérdést. Az akvárium gyönyörű lakásdekorációs eszköz, de nagyon jól mutat bármilyen irodában, vagy váróteremben is, ahol az ügyfelek, páciensek megcsodálhatják. Kicsit behozza a természetet a lakásba, valamint nagyon megnyugtató a színes, úszkáló halakat nézni egy feszült nap után.

Ahhoz azonban, hogy valóban örömünket leljük benne, gondos előkészületre és megfelelő választásra lesz szükségünk, ezért cikkünkben segítséget nyújtunk ebben a kérdésben.

Mekkora legyen az akváriumunk?

Az első lépés mindig az legyen, hogy válasszuk ki a megfelelő méretet. A Vitalpet webáruház akváriumai között nagyon sokféle méretet találunk, a szettek előnye pedig az, hogy általában világítást, szűrőt, hőmérőt, és fűtőszálat is tartalmaznak, így erről már nem kell külön gondoskodnunk.

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő egy pici tartály ahhoz, hogy mutatós és szép élővilágot hozzanak létre a lakás valamelyik pontján. Azt feltételezik, hogy egy kisebb akváriummal kevesebb gond lesz, hiszen könnyebb felemelni, könnyebb lesz a vízcsere. Ez azonban tévedés!

Minél kisebb a tartály mérete, annál inkább nem fog benne beállni a biológiai egyensúly, hiába teszünk bele szűrőt és növényeket. A kicsi akváriumból hamar el fog fogyni az oxigén, káros baktériumok szaporodhatnak el, algásodhat és a halak sem fogják benne magukat jól érezni.

Ne féljen a nagyobb méretű akváriumtól, hiszen a vízcsere nem fog gondot okozni, mivel a víznek kb ⅓-át kell egyszerre lecserélni és a biológiai egyensúly is könnyebben be fog állni. Egy 50-60 literes a kezdők számára ideális választás lesz.

Milyen anyagból legyen az akvárium?

Kétféle választási lehetőség van, az üveg és az akril. Az üveg mellett szól, hogy nem karcolódik, azonban könnyebben törik és nehezebb. Ha ezt a típust választja, akkor mindenképpen tegyen alá akvárium alátétet. Az akril könnyen karcolódik, azonban strapabíróbb. Mindkét típus alkalmas édes és sós víz tárolására is.

Sós- vagy édesvízi akváriumot készítsünk?

Természetesen mindez egyéni döntés kérdése, de a kezdőknek inkább az édesvízi verziót ajánljuk. A sós ugyanis speciálisabb tudást igényel, és nagyobb költségekkel is jár. Az édesvízi változatba hidegvizes vagy trópusi hal is tehető, a trópusi halak esetében fűtésre is szükség lesz.

Milyen halakkal telepítsük be az akváriumot?

A halak kiválasztása nem könnyű feladat. Egyrészt figyelembe kell venni az egyéni ízlésünket, másrészt pedig megfelelő társításokat kell létrehoznunk annak érdekében, hogy a halak is jól érezzék magukat. 

Ehhez a kereskedések szakemberei segítséget fognak nyújtani, érdemes a tanácsaikat megfogadni. Akár egy, akár többféle halfajtát szeretnénk telepíteni, az egyedszám meghatározásakor mindig vegyük figyelembe az akvárium méretét és ne zsúfoljuk túl.

Az akvárium egy csodaszép lakásdekorációs eszköz, amiben napról napra megcsodálhatjuk az élővilágot. Válasszon megfelelő méretet és gyönyörködjön a végeredményben!

Kapcsolódó

3+1 tipp az első közös nyaraláshoz a kisbabáddal

A napsütéses órák számának növekedésével könnyű azon kapni magunkat, hogy fejben már a családi nyaralás ré
Elolvasom

5 tipp arra, hogy jobban aludj a nyári hőségben

A nyári hőség gyakran megnehezíti a pihentető alvást. A forró éjszakákon forgolódva sokan találkoznak azzal
Elolvasom

Csokoládé – édes élvezet vagy mérgező kísértés?

A csokoládé vitathatatlanul a világ egyik legnépszerűbb édessége, de vajon mennyire egészséges? Számos mít
Elolvasom