Mitől lehet sikeres a fekete sügérre való pergető horgászat?

Mitől lehet sikeres a fekete sügérre való pergető horgászat?

Mi az eredményes pergető horgászat titka, ha a fekete sügér a célhal? A vízterület melyik részén fogható ez a különleges ragadozó, milyen műcsalikat vesz fel előszeretettel, és mi lehet a győztes stratégia, ha rá készülünk horgászni? A cikkben máris végig fogunk menni ezeken a kérdéseken.

Néhány hasznos tudnivaló a fekete sügérre történő pergetés sikeréhez

Lényeges tudni, hogy egy speciális ragadozóhalról van szó, amelyik a sügérfélék csoportjához sorolható. Kimondottan szép halnak számít, ráadásul fejlett érzékekkel is rendelkezik. Tehát rendkívüli a látása, miközben borzasztó gyorsan képes tanulni.

Miközben ezeken a tényeken felbuzdulva máris a Fishinda pergető horgászbot arzenáljában keresgélünk a megfelelő darabok között, tudni kell azt is, hogy ez a ragadozó könnyen szaporodik, és majdnem mindenféle műcsalival fogható.

Persze szélsőségekben nem feltétlenül kell gondolkodni a műcsali választását illetően. Tehát a magyar horgászvizeken olyan kishal utánzatokkal fogható a legjobban, amelyek hasonlítanak az adott vízterületben megtalálható táplálékhalaira.

Helykeresés a fekete sügérre történő pergetésnél

Bizony ez a halfaj sem jelent kivételt az alól, hogy kimondottan érzékeny az időjárás-változásokra. Vagyis a tartózkodási és táplálkozási helyét nagyban befolyásolja, hogy van-e front vagy nincs, avagy az időjárás épp melyik arcát mutatja.

Napsütéses, frontmentes időben a part mentén fellelhető sekély vizeket a legjobb keresni. Ha szerencsénk van, meg tudjuk találni a sekélyben portyázó rajokat. Innentől már annyi a feladat, hogy a közelükbe tudjuk-e juttatni és aztán kellő hatékonysággal tudjuk-e vezetni a csalit.

A helykeresést egyébként segítheti egy polarizált napszemüveg, különösen a szikrázó napsütésben. Ha elsőre a partmenti rész nem válik be, akkor a rajok bizonyosan a mélyebb részeken tartózkodnak Sóderbánya tavakon ez meglehetősen gyakori, ahol a parttól pár méterre olyan töréseket lehet találni, ahol ezek a halak sokszor elbújnak és vadásznak a kisebb halakra.

A csaliválasztás és a pergetés praktikus tanácsai

Minden azon múlik, hogy a halak kint a sekélyebb részeken, vagy inkább bent a mélyen foghatóak-e. A különféle wobblerek és plasztik csalik jellegét pontosan ehhez mérten a legjobb megválasztani.

Hasonlóképp működik a dolog a pergetés technikáját illetően is. Külön nem árthat figyelembe venni, hogy a meghorgászott részen van-e egy-egy törés. Ha ennek mentén húzzuk végig a műcsalit, sokszor el tudunk érni egy-egy rávágást.

Jó taktika lehet még, ha nem feltétlenül egyenletes tempóban pergetünk. A kisebb-nagyobb pöccintések, emelések és süllyesztések ugyanis nem egy alkalommal járnak együtt rávágással a rablóhalak részéről.

Kapcsolódó

Nem kell napokat áldozni az irodaköltöztetésre

Valószínűleg nálad sem szerepel a kedvenc szabadidős vagy hétvégi programok listáján az irodaköltöztetés. L
Elolvasom

Hogyan tölthetnék izgalmas programokat négylábú kedvencemmel? Adunk egy szuper tippet!

Az egész napos rohanást követően jó érzés hazamenni az ember leghűségesebb barátjához, aki minden alkalomma
Elolvasom

Gondoskodj a telefonod védelméről kirándulások során is!

Itt a nyár, lehet menni túrázni, kirándulni, várnak a tóparti, tengerparti nyaralások! Amit biztosan magunk
Elolvasom