Milyen hibák jelenhetnek meg a fugákon? Mit lehet tenni ellenük?

Sajnos számos esetben előfordul, hogy a lakásfelújítást követően különféle hibák jelennek meg a fugázón. Ráadásul olykor néhány hónapon belül penészfoltok is keletkezhetnek az érintett felületeken. Mire kell figyelni a fugázás során a várt végeredmény eléréséhez?

Számos hiba előfordulhat fugázás során, melyek közül az alábbiakban a három leggyakrabban előfordulót részletezzük. Gondot okozhat, ha kipereg a fugázó vagy penészes a fugázó, továbbá az is, ha foltos a fuga.

Mindenképpen megbízható helyről érdemes beszerezni a szükséges anyagokat

Ha a fugázás során nem volt megfelelő a bedolgozás, akkor idővel nagy valószínűséggel ki fog peregni a fuga a lapok közül. A leggyakoribb hiba az, hogy a fugázást megelőzően nem távolították el teljes mértékben a ragasztót a burkolólapok közül. Emiatt értelemszerűen a fugázó nem fog megfelelően tapadni a burkolólapokhoz, sem pedig közéjük, melynek következtében a bedolgozott anyag biztosan nem lesz kellő vastagságú.

Továbbá az is gondot okozhat hogyha a burkolólapok és a segédanyagok nem megfelelő minőségűek. Ennek a hibának az elkerülése érdekében mindenképpen megbízható helyről érdemes beszerezni a szükséges anyagokat. Ilyen megbízható hely például a Zuhanykabin.hu, ahol minden termék kiváló minőséget képvisel.

Fugázás során érdemes a penészálló tömítéseket és fugázóanyagokat választani

A penész sajnos számos helyiségben megjelenhet, de leggyakrabban a fürdőszobában fordul elő. Ennek az az oka, hogy nyirkos a levegő, melynek köszönhetően a gombák könnyen tudnak szaporodni. Ráadásul a burkolólapok között, a fugázóanyagokon kiváló helyet talál magának a penész.

Nyilván a fürdőszobában található a legnagyobb nedvesség az otthonokban, ezért gyakori, hogy penészfoltok jelennek meg a különféle felületeken. Ezt nem érdemes megvárni, törekedni kell a megelőzésre. Fugázás során érdemes penészálló tömítéseket és fugázóanyagokat választani.

A problémák megelőzhetőek a minőségi anyagokkal elvégzett burkolással

Mivel a fugázó porózus anyag, egyszerűen magába tudja szívni a nedvességet, valamint az azzal járó különféle szennyeződéseket egyaránt. Mivel a baktériumok könnyen megtelepednek a fugákban, a vízkő és a penész egyaránt elszíneződést okozhat. Az elszíneződött fuga pedig nem nyújt esztétikus látványt.

Az eredeti árnyalat pedig nehezen nyerhető vissza a fugák esetében. Érdemes ecettel megtisztítani a felületet, és utána penészgátló készítménnyel kezelni az érintett részt. Ha megfakult a fuga, akkor fugafelújító festékkel lehet visszanyerni az eredeti színét. Ehhez a feladathoz még burkoló segítségére sincs szükség. Az említett problémák megelőzhetőek a minőségi anyagokkal elvégzett burkolással, szóval ezen nem érdemes spórolni. Érdemes a magas kopásállóságú, minőségi fuga mellett dönteni. Hosszú távon minden esetben meghálálja a ráfordítást.

Kapcsolódó

Itt egy új munkahely lehetőség gyógytornászoknak Budapesten

Szeretnél egy jól megközelíthető helyen dolgozni gyógytornászként Budapesten? Tisztában vagy a feladataidda
Elolvasom

Napelem telepítés Kecskeméten – Miért éri meg?

A napenergia a XXI. században lassan minden háztartásban fellelhető lesz, hiszen a napelem rendszerek telep
Elolvasom

Fékfolyadékcsere: ezeket tartsuk be, és autónk meghálálja a törődést

Járművünk egyik legfontosabb folyadéka a fékfolyadék, ahogy azonban minden, ez is idővel elhasználódik, cse
Elolvasom