Műholdas jeladót találtak a partra vetett busán

Műholdas jeladót találtak a partra vetett busán

Nem mindennapi busát vetett a partra a Balaton. A 7 kilogramm körüli állat oldalán ugyanis műholdas jeladó volt felszerelve, mely tudományos célokat szolgál az invazív faj ezen példányán – olvasható a Pecaverzum cikkében.

Az egyik olvasójuktól kapta a lap a fentebb található fényképet, amelyek augusztus 3-án, szombaton készültek a siófoki kikötőben. F. Róbert szerint a döglött hal körübelül 6-7 kilós lehetett, és mindkét oldalán látható volt a különös eszköz.

A fényképekről a Facebookon is vita indult el, a horgászok csak találgattak, de senki sem tudta, mi lehetett a busa hátára erősítve.

A Pecaverzumnak sikerült kiderítenie a szerkezet eredetét: megbízható és két helyről megerősített információnk alapján a busán egy műholdas jeladó látható.

A szerkezet úgy tudni, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központja (HAKI) és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) közös projektjének részeként került rá a halra tudományos céllal.

A lap információi szerint közel negyven jeladót szereltek fel balatoni busákra az elmúllt években. Egyébként egy tavaly végzett kutatáskor nem tudták igazolni az inváziós hal szaporodását. Pontosan ezért lehet, hogy kisebb példányokról nem is érkezik jelzés, csak nagyméretű halakról.

A jeladókon elméletileg egy azonosító szám és egy telefonszám is látható. Aki hasonló szerkezettel felszerelt busát talál a Balatonnál, hívja a megadott számot, vagy értesítse a halőröket!Hirdetés

Kapcsolódó

Az Orion űrhajóról mintázták a balatonszéplaki üdülő épületét?

Az urbánus legenda úgy tartja, hogy az itthon is nagyot futott, '60-as évekbeli science fiction sorozat leg
Elolvasom

Hirdetés

Őstenger éled újjá Veszprémben

Új turisztikai attrakciót avattak a veszprémiek. A Sintér-árokban található alagút eddig elhanyagolt falai
Elolvasom

Közeleg a balatoni dugók vége?

A 8-as négysávosítása és a 82-essel történő összekapcsolása mellett a jövőbeli tervek között szerepel egy g
Elolvasom