Nemzetközi siker kapujában a füredi kamarazenész

Nemzetközi siker kapujában a füredi kamarazenész

Két internacionális zenei versenyen is tarolt a balatonfüredi kötődésű TanBorEn Trió kamarazenekar. A Moszkvai Zenei Verseny és a Danubia Talents zsűrije szerint is ők bizonyultak a legjobbnak – írja a balatonfured.hu.

Madaras Zoltán, Kerek Csombor és Tóth Levente alkotta TanBorEn még 2019-ben a hazai Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató verseny megnyerésével hívta fel magára a figyelmet.

Batta András, Erkel Ferenc- és Széchenyi-díjas zenetörténész úgy fogalmazott: “Valamikor részese voltam már egy hasonló szituációnak. Akkor négy fiatal ütőhangszeres muzsikus lépett ki, mindent elsöprő lendülettel a magyar, és röviddel azután a nemzetközi zenei élet pódiumára. Nyomukban forgószél kerekedett és egy új fejezet nyílt a magyar kamarazene történetében 36 évvel ezelőtt. Igen, az Amadindáról van szó. Most pedig egyszerre csak megjelenik három fiú a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának műhelyéből – (tanárok: dr. Szabó István és Szalai Tamás) – és mintha megismétlődne a történelem! A TanBorEn ütős trió – déjà vu”.

Tavaly év végén szigorú követelmények mellett, online rendezték meg a neves, nemzetközi zsűri által bírált versenyeket, amelyeken a számos európai ország mellett Kínából, Oroszországból, Japánból és Hongkongból is részt vettek zenekarok.

Danubia Talents Nemzetközi Zenei Versenyen a TanBorEn Trió a kamarazene kategória legidősebb korcsoportjában másik 16 formáció társaságában mérettette meg magát. Lengyel, olasz, osztrák, orosz és japán kamara muzsikusok körében a maximálisan adható 100 pontból a nemzetközi zsűri 95,5 pontot adott a TanBorEn-nek, ezzel megnyerték a versenyt.

Nemzetközi Moszkvai Zenei Versenyen több mint húsz kamarazenekar közül választották a füredi triót a legjobbnak. Sőt, a zenekar a több kategóriában induló, közel száz benevező közül a fődíjat is elnyerte.

– A pandémia előtt voltak fontos fellépéseink, még februárban például az Amadinda Ütőegyüttessel a Zeneakadémián, amire büszkék vagyunk. Sajnos a vírushelyzet miatt sok koncertünk elmaradt, felléptünk volna Füreden is, a Ferencsik János Zeneiskolában a Zene Világnapja alkalmából, ami nekem külön öröm lett volna, mert évekig tanultam itt. De Steguráné Ormándi Barbara, a zeneiskola intézményvezetője biztosított minket arról, hogy a járvány elmúltával bepótolhatjuk a koncertet. A jelenlegi helyzetben nekünk, előadóművészeknek leginkább az online tér nyújt lehetőséget arra, hogy megmérettessük a zenei tudásunkat, ezért volt különösen fontos a két nemzetközi verseny – vélekedett az egykori lóczys diák, Madaras Zoltán, aki korábban zenélt a Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekarában is, a balatonfured.hu írása szerint.
Kapcsolódó

Megkezdődött a Magyar Tavak Fesztiválja

Gálakoncerttel kezdődött meg a Magyar Tavak Fesztiválja péntek este Kápolnásnyéken a Csajághy Laura Szabadt
Elolvasom

Környezettudatosságban Veszprém európai viszonylatban is az élvonalban van

Sikerült megvalósítani azt az uniós célkitűzést Veszprémben, amely a város minden lakosára 25 négyzetméter
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Árokfõi templomrom, Balatoncsicsó

Balatoncsicsó külterületén, a Nivegy-völgyben, dús erdei növényzet ölelésében állnak az egykori középkori Á
Elolvasom