Ők lettek az év vitorlázói 2023-ban!

Ők lettek az év vitorlázói 2023-ban!

A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége az Év Vitorlázójának választotta Érdi Máriát és Vadnai Jonatánt, az Év Ifjúsági Vitorlázójának a Fehér Boróka–Fehér Szonja párost és Héder Benedek Barnát.

Érdi Mária tizenegyedik alkalommal nyerte el az Év Vitorlázója címet női kategóriában. Mári a sportág történetében először, magyar női vitorlázóként aranyérmet szerzett az olimpiai hajóosztályok hágai World Sailing világbajnokságán, a korábbi Laser, most ILCA néven futó kategóriában. A World Sailing világbajnokságon először nyert magyar női vitorlázó aranyérmet. A párizsi kvótát már a verseny szombati napján begyűjtötte, amikor a harmadik helyen jutott be a duplaszorzós éremfutamba. A kétszeres olimpikon Érdi Mária bronzérmet szerzett az olaszországi Andorában márciusban rendezett Európa-bajnokságon.

Vadnai Jonatán második alkalommal nyerte el az Év Vitorlázója címet férfi kategóriában. Kvalifikációt szerzett a 2024-es párizsi olimpiára ILCA 7 hajóosztályban azzal, hogy 19. helyen végzett a 138 indulót felsorakoztató World Sailing kvalifikációs világbajnokságon.

Az ILCA 7 Európa-bajnokságon 8. helyezést ért el, a hyéres-i világkupán éremfutamos volt, a 10. helyen végzett. Megnyerte a füredi Európa-kupát és a magyar bajnokságot, a holland North Sea Regattán bronzérmes lett. Nyáron eddigi legjobb magyarként 4. helyen állt az ILCA 7 világranglistán, jelenleg hetedik.

Fehér Boróka–Fehér Szonja kettős harmadik alkalommal nyerte el az Év Ifjúsági Vitorlázója különdíjat lány kategóriában.

Boróka és Szonja második éve vitorláznak együtt a 29er osztályban. Összeköti őket a közös cél és a barátság, ami a kétszemélyes hajóosztályoknál elengedhetetlen feltétel. Annak érdekében, hogy egyszer a felnőtt női élvonalhoz tartozzanak, évről-évre kiemelkedő eredményeket produkálnak.
Az idén a lány kategória magyar bajnokai, az Európa-kupa-sorozat összetett 8. helyén a lány kategória győztesei lettek. A kieli forduló lány kategória győztesei, teljesítményükkel kvalifikálták magukat női szkiff kategóriában a decemberi WS ifjúsági világbajnokságra.

Héder Benedek Barna a sikeres optimistes karrierje után az ILCA 4 hajóosztályban folytatta vitorlázó-pályafutását. A világbajnokságon összetett 4. helyen végzett 287 indulóból, a Koperben rendezett Európa-kupán pedig összetett 1. helyet ért el. Hazai vizeken megnyerte az ILCA 4 országos bajnokságot és elindult a 420-as országos bajnokságon, ahol Bősze Marcellel a második helyen végzett.

Az Év Vitorlázója Díjakat a Magyar Vitorlás Szövetség ünnepélyes keretek között adja át a díjazottaknak – írta a hunsail.hu

Kapcsolódó

Halálesetek is előfordulnak ennél az ároknál a Balaton medrében – mutatjuk a frissen elkészült térképet

Az úgynevezett marásvonal térképét a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság munkatársa készítette el. - -
Elolvasom

Ennyivel drágultak a balatoni strandok belépői

Sok helyen emelkedtek a belépődíjak, viszont meglepő módon több olyan fürdőhely is akadt, amelyek megtartot
Elolvasom

Végre Baranyával is összeköttetésbe kerül a Balaton-régió

A Szigetvárt és Kaposvárt összekötő 2x2 sávos folyosó megvalósulása új stádiumba lépett - számolt be a magy
Elolvasom