Pillanatok alatt vonták vissza a vendéglátósok rémálmát megvalósító előírást

Pillanatok alatt vonták vissza a vendéglátósok rémálmát megvalósító előírást

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium visszavonta azt a nagy botrányt kavart rendeletét, amely végzettséghez kötötte a hideg- és melegételek elkészítését a vendéglátóipari egységekben. A Magyar Közlönyben közzétett módosítás értelmében erre nincs szükség a továbbiakban. A friss rendelet tegnap óta van érvényben – írja a Telex.

A rendelet szerint október 13-tól a meleg- és hidegételek, valamint a cukrászati termékek elkészítése esetében csak a szakmai felügyeletet ellátó személynek kell képesítéssel rendelkeznie, a többi munkavállalónak nem. Szintén október 13-tól a büfétermékek (pl. lángos, palacsinta, melegszendvics, stb.) elkészítése és forgalmazása esetében sem kell semmilyen képesítéssel rendelkeznie a dolgozónak.

Mint a portál korábban megírta, egy eredetileg szeptember elsején hatályba lépett módosítás azt írta elő, hogy a jövőben minden ilyen étel készítését csak szakképesítéssel rendelkező munkavállaló végezheti. Ez a szakma 90 százaléka szerint betarthatatlan lett volna. Közismert, hogy a vendéglátás évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzd, és a vállalkozások nem hogy szakképzett, de bármilyen dolgozót alig találnak.

Volt olyan szakmai szervezet, amely értetlenül állt a dolog előtt, állításuk szerint velük senki nem egyeztetett erről. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már hétfőn jelezte, hogy kezdeményezik a képesítési követelmények rendeletének módosítását. A minisztérium állítása szerint a képesítési követelmények rendelete több egyeztetés után, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását” – írta közleményében a tárca.Forrás: Telex
Fotó: Getty Images

Kapcsolódó

Zárva tartanak a Független Benzinkutak Szövetségének tagjai augusztus 19-20-án

Nem nyitják ki azokat a benzinkutakat augusztus 19-20-án, melyek a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBS
Elolvasom

Eseménydúsan telik majd az ünnepi hétvége is

Az ünnepi hétvége előtt, csütörtökön robban be a Strand és a XI. Bujtor István Filmfesztivál is. Szinte csa
Elolvasom

Még egész nap elérhető a mobil egészségügyi szűrővizsgálat Gyenesdiáson

Mobil egészségügyi szűrésen vehetnek részt a Balaton parti települések lakói és az ott nyaralók - közölte c
Elolvasom