Pillanatok alatt vonták vissza a vendéglátósok rémálmát megvalósító előírást

Pillanatok alatt vonták vissza a vendéglátósok rémálmát megvalósító előírást

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium visszavonta azt a nagy botrányt kavart rendeletét, amely végzettséghez kötötte a hideg- és melegételek elkészítését a vendéglátóipari egységekben. A Magyar Közlönyben közzétett módosítás értelmében erre nincs szükség a továbbiakban. A friss rendelet tegnap óta van érvényben – írja a Telex.

A rendelet szerint október 13-tól a meleg- és hidegételek, valamint a cukrászati termékek elkészítése esetében csak a szakmai felügyeletet ellátó személynek kell képesítéssel rendelkeznie, a többi munkavállalónak nem. Szintén október 13-tól a büfétermékek (pl. lángos, palacsinta, melegszendvics, stb.) elkészítése és forgalmazása esetében sem kell semmilyen képesítéssel rendelkeznie a dolgozónak.

Mint a portál korábban megírta, egy eredetileg szeptember elsején hatályba lépett módosítás azt írta elő, hogy a jövőben minden ilyen étel készítését csak szakképesítéssel rendelkező munkavállaló végezheti. Ez a szakma 90 százaléka szerint betarthatatlan lett volna. Közismert, hogy a vendéglátás évek óta súlyos munkaerőhiánnyal küzd, és a vállalkozások nem hogy szakképzett, de bármilyen dolgozót alig találnak.

Volt olyan szakmai szervezet, amely értetlenül állt a dolog előtt, állításuk szerint velük senki nem egyeztetett erről. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium már hétfőn jelezte, hogy kezdeményezik a képesítési követelmények rendeletének módosítását. A minisztérium állítása szerint a képesítési követelmények rendelete több egyeztetés után, a gazdasági érdekképviseletek, kamarák és szövetségek javaslatára jött létre. „Az elmúlt időszakban érkezett piaci visszajelzéseket figyelembe véve azonban az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezte a szabályozás módosítását” – írta közleményében a tárca.Forrás: Telex
Fotó: Getty Images
Hirdetés

Kapcsolódó

Az Orion űrhajóról mintázták a balatonszéplaki üdülő épületét?

Az urbánus legenda úgy tartja, hogy az itthon is nagyot futott, '60-as évekbeli science fiction sorozat leg
Elolvasom

Hirdetés

Őstenger éled újjá Veszprémben

Új turisztikai attrakciót avattak a veszprémiek. A Sintér-árokban található alagút eddig elhanyagolt falai
Elolvasom

Közeleg a balatoni dugók vége?

A 8-as négysávosítása és a 82-essel történő összekapcsolása mellett a jövőbeli tervek között szerepel egy g
Elolvasom