Siófok biztonsága sokat javult

A pozitív változások mellett a hajléktalan-probléma viszont még mindig nem oldódott meg – derült ki a város képviselő-testületének októberi ülésén.

Az egész városban 10, ezen belül a Petőfi sétányon több mint 20 százalékkal csökkent a bűncselekmények száma tavalyhoz képest az idei nyári szezonban – derült ki Bene Zsolt ezredes, városi rendőrkapitány beszámolójából. Az is, hogy emelkedett a bűncselekménymentes napok száma, s ezen a nyáron kirívó bűncselekmény egyáltalán nem történt; két rablás volt a legsúlyosabb (az elkövetőket elfogták), garázdaságból akadt több az idei szezonban, jellemzően hétvégén, éjszaka, zömmel a sétányon és környékén – írja a siofok.hu.

„Siófok városa biztonságos” – állapította meg dr. Lengyel Róbert polgármester, megjegyezve, hogy a belvárosban „tanyázó” hajléktalanok továbbra is irritálják a lakosságot, ez a probléma tehát minden városőri és rendőri erőfeszítés ellenére megoldatlan. A polgármester szerint ez nem is várható el sem a városőrségtől, sem a rendőrségtől, „az önkormányzatnak nincsenek jogosítványai, a rendőrségre meg törvényileg rálőcsölték a feladatot, és a nyáron egyéb teendői mellett is nagy erőfeszítéseket tett ezen a téren is, csekély eszközökkel a kezében (amit egyébként a hajléktalanok is jól tudnak…), a valódi megoldást az államtól, a parlamenti törvényhozóktól lehetne várni.”

Siófok tíz hatóságilag kijelölt fürdőhelyén nem történt vízbefulladás – erről Horváth László ezredes, a balatoni vízirendészet vezetője tájékoztatott. Történt viszont a Bahart-kikötőben, ahol éjszaka két ittas fiatalember esett a 4,5 métert is meghaladó vízmélységű Balatonba és fulladtak mindketten a vízbe, illetve a Plázs előtt, jóval túl a bójasoron, ahol vízibicikliről ugrott le a kelet-magyarországi fiú, nyilván azt feltételezve, hogy leér a lába. Az ezredes azt mondta a testületi ülésen: a két ittas vízbeeső elsősorban nem a Balaton áldozata, a másik, az emberi felelőtlenségből és az úszni tudás hiányából fakadó eset pedig arra figyelmeztet, hogy akadnak még teendőink a felvilágosítás, illetve a fiatalok úszásoktatása terén… – hangzott el.

Jelentősen visszaesett a Nagystrand vendégszáma, a sóstóié viszont nőtt – számolt be a szezonról a Balaton-parti Kft.; a bevétel viszont mindkét strandon emelkedett a tavalyi nyárhoz képest.

A Debreceni Egyetemmel kezd tárgyalásba a város a Gábor Dénes Főiskola által „elhagyott” Balaton-parti ingatlan hasznosításáról – erről is döntöttek a képviselők. Az alföldi megyeszékhely egyeteme jelezte, képzéseket indítana Siófokon (azt csak később ismertetik, milyen jellegűeket) és azt is, hogy az ingatlanhasználatért az első években nem fizetne bérleti díjat. A testület azonban egyhangúlag úgy döntött: a tárgyalások megkezdhetők a konkrét feltételekről, ingyen azonban nem adja bérbe az épületeket. Arról is határoztak: szóba kerülhet a részletek kidolgozásakor az is, hogy az egyetem felújítja az ingatlant (amire egyébként a tulajdonos önkormányzatnak kellene költenie) és az erre fordított összeget „lelakja”. Dr. Boda Zsuzsanna jegyző az ülésen ismertette a pénzügyi bizottság kültagjának levelét, amiben a kültag arra figyelmeztet: térítésmentes, vagy piaci ár alatti bérbeadás szerinte a közvagyon hűtlen kezelése volna. A hivatal jogi álláspontja ezzel szemben az, hogy a törvény lehetővé teszi az ingyenes átadást is közfeladat ellátása esetén, amilyen például az oktatás. Lengyel Róbert polgármester megjegyezte: egyetértés van abban a képviselők között, hogy a város ne értékesítse az ingatlant, s hogy Siófok számára előnyös, ha felsőoktatási képzéseket is tud kínálni.

Forrás: siofok.hu

Kapcsolódó

Valóságos programdömpinggel indítja az idei szezont Siófok

A 2023-as adatok alapján a déli parti város volt a legnépszerűbb turisztikai célpont belföldön. A város vez
Elolvasom

Horogvégre akadt az év első balatoni gigapontya

Kifogták az első húsz kilo feletti pontyot a Balatonból - írja a pecaverzum.hu. - - A vérbeli pontyhor
Elolvasom

Újra csobog a víz Tapolca híres patakjában

A Viszló-patak valóságos horgászparadicsom volt egykor. - - A csapadékos időjárás következtében újra
Elolvasom