Sorra dőlnek meg a melegrekordok

Sorra dőlnek meg a melegrekordok

 Az elmúlt napokban az ilyenkor megszokotthoz képest melegebb idő volt, még az éjszakai, hajnali órákban is kisebb mértékben hűlt le a levegő. Október 20-án és 21-én is új napi hőmérsékleti rekordok születtek az országban, amik részben a Balatonhoz is kötődnek.

 

Vasárnap átlagban, mintegy 10 fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán.

Október 20-án a legkevésbé, pontosan 15,9 fokig Balatonlellén süllyedt a hőmérséklet, ez új rekord az 1953-as badacsonytomaji 15,3 Celsius-fok után.

Eközben megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord is, a vasárnapra vonatkozó legmagasabb hőmérséklet rekordja, 26,9 fok volt.

Országos átlagban 24 fok körül volt vasárnap a hőmérséklet a legmelegebb órákban, ez tíz fokkal haladta meg az ilyenkor szokásost.

 

Megdőlt az október 21-ére vonatkozó legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordja is.

Előzetes adatok alapján Balatonedericsen és Iklódbördőcén mindössze 16 fokig csökkent a hőmérséklet, megdöntve a korábbi 15,7 fokos rekordot, melyet 2013-ban mértek Kaposváron.

Néhány, szélcsendes fagyzugot kivéve országszerte nagyon enyhe idő volt, az országos átlagos minimum-hőmérséklet 10 fok körül alakult az ilyenkor szokásos 5-6 fokhoz képest.

 

 

Forrás: mti.hu, met.hu

Kapcsolódó

A magyarok harmada reménykedik a vakációban

A kijárási korlátozások fokozatos enyhítésével és az átoltottság mértékének növekedésével a lakosság egyre
Elolvasom

Beforrnak a Kis-Balaton sebei

Komoly kár keletkezett a Kis-Balaton hüllőállományában a nádastűz során két hete - olvasható a tvkeszthely.
Elolvasom

Program indult a felelős állattartás jegyében

Egy új pályázat keretein belül 500 millió forintos összeggel támogatja az állam a falusi önkormányzatokat a
Elolvasom