Traktor vásárlás előtt ezeket vedd figyelembe!

Traktor vásárlás előtt ezeket vedd figyelembe!

A traktor mára a mezőgazdaságban dolgozók legfontosabb segítőjévé vált, sokrétű és nagy munkabírású eszközzé. Azonban traktor vásárlása előtt érdemes jól átgondolnod, hogy mire is fogod használni?

A traktor kialakulása ma már történelem. A leghíresebb John Deere traktorok gyártása a minőségi ekegyártással kezdődött, de a traktor igazából már az 1800-as években megjelent – bár akkor még gőzhajtású, robosztus eszközök voltak. Az első benzinüzemű traktort John Froelich építette meg 1892 ben az USA-ban, innen már csak egy ugrás a mai hatalmas választék.

Mire is használhatod a traktort?

A traktorok a mezőgazdasági, kertészeti termelésben munkagépek vontatására, meghajtására, továbbá azok hordozására alkalmas mezőgazdasági erőgépek.

A mezőgazdasági vontató – ez a traktor hivatalos neve – széleskörűen használt haszongépjármű, amelynek a használata olyan széles körű, hogy felsorolni is nehéz, milyen sok területen alkalmazzák. Számos tartozékkal kiegészítve rengeteg munkavégzés folyamatát gyorsítja fel, vállalja át az embertől a nehéz fizikai munkát.

Fontos előnyük, hogy könnyen mozognak mindenféle talajon, még a vizes területeken is. Mindezt a nagyobb méretű, makro bordázattal ellátott kerekeinek köszönhetjük, valamint a kimagasló motorteljesítménynek, ami általában jellemzi ezeket a gépjárműveket. Fontos azt is megjegyezni, hogy a nehéz talaj mellett az aszfaltos közutakon is közlekedhetnek és önállóan közelíthetik meg a munkavégzés helyszínét.

Mire figyelj traktor vásárlás során?

Több szempontot is érdemes figyelembe venni a traktor vásárlásnál, de az elterjedt hárompontos felfüggesztésnek köszönhetően valóban sokrétű munkavégzésre alkalmasak:
– szántás, tárcsázás, vetés, trágyázás (szántó traktorok)
– növényvédelem, betakarítás
– szállítás, emelés, kertészeti munkák (univerzális traktorok)
– eszközhordozó, vontató traktorok

Tehát a kiválasztás elsődleges szempontja az, hogy milyen feladatokra szeretnéd a traktort használni és milyen igénybevételnek lesz kitéve? A traktor vásárlás előtt ismerned kell:
• az elvégzendő munkát
• a munkagép sebességét, vonóerejét és hajtásigényét
• a talaj fizikai állapotát, agrotechnikai követelményeket
• alkatrészellátást, szervíz hátteret
• az üzemeltetés gazdaságossága, a megtérülés is fontos szempont

A jó döntésnél gyakran követik el azt a hibát, hogy a vételárat helyezik előtérbe, nem komplex döntést hoznak. A gyors, elhamarkodott vásárlás soha sem jó ötlet, de egy nagyobb értékű munkagép esetében különösen gond.

Egy traktor élettartama nem csak a folyamatos szerviz és az igénybevétel következményeként adódik, hanem jelentős mértékben már a gyártás során eldől: milyen felhasznált anyagok, technológia és szaktudás áll a gyártó vállalat rendelkezésére.

Később aztán már egyre fontosabb szempontnak tarjuk a megbízhatóságot. Annál nagyobb baj nem történhet, mint amikor számítunk egy munkagép – esetünkben a traktor – munkájára és az gyakran elromlik vagy alapvetően nem alkalmas az aktuális feladat ellátására. Ezért aztán ne sajnáld az időt a vásárlási döntés meghozatalakor.

Kapcsolódó

Vajon kizárólag esztétikai döntés a szemhéjplasztika?

A kor előrehaladtával, ahogy a testünk számos pontján, úgy a szemünk környékén is meglátszik az idő kímélet
Elolvasom

Meztelenség a filmkockákon – az erotika megjelenése a filmtörténetben

Az első filmes csók még botrányt kavart. Manapság pedig már nem létezhet film nélküle, akkor sem, ha nem ro
Elolvasom

A Pokémon-őrület soha nem érhet véget!

Némi költői túlzással, de amióta világ a világ, a Pokémonok velünk vannak. Népszerűségük valamiért hihetetl
Elolvasom