Újabb ásatások zajlanak Fenékpusztán

Két újabb helyszín került feltárásra a Zala megyei fenékpusztán. Ezúttal a magtár és a nyugati kapu maradványait vizsgálták át a szakemberek.

Még mindig tartanak a feltárások a római belső erőd területén. Az ásatáson csontok, szerszámok is előkerültek. Az erőd nyugati kapuja azonban még több információt szolgáltatott a régészeknek. Ez ugyanis a Festetics majorság szomszédságában található. Az előtte lévő út takarja a nyugati falat, a kaputorony pedig keleti irányba csatlakozik ehhez.

„Az ásatás azt is mutatja, hogy a Festetics-korszakban, amikor építették a majorságot, akkor is még állt ez a falrész, amit most kiástunk. Mert látunk rajta Festetics korabeli felfalazásokat. Tehát itt valamit a kaputornyon belül átalakítottak, kialakítottak. És nagyon úgy tűnik, hogy valószínűleg abban a korszakban nagyon sok követ is kibányásztak ebből a kaputoronyból is, amit idén ásunk. Mert megtaláljuk a kváderköveknek a helyét, de a kváderkövek már nincsenek a helyükön” – osztotta meg Heinrich-Tamáska Orsolya ásatásvezető.

Fenékpusztán több mint 130 éve zajlanak a feltárások. Ez Zala megye egyik legrégebb óta kutatott és legjobban ismert régészeti lelőhelye. 2006 óta a lipcsei Közép-Kelet-Európa Kutatóintézet, a Balatoni és a Göcseji Múzeumok összefogásával működik a feltárás.

„A kutatási eredményeinket szeretnénk a nagyközönséggel megismertetni és hát távlati céljaink között szerepel, hogy egy régészeti parkot álmodtunk meg erre a területre. Erről egy kiállítást is rendeztünk. Mind egy fizikai, mind egy virtuális kiállítást, ami látható volt többek között itt Keszthelyen is a Balatoni Múzeumban is. Ezek a tudományos eredmények, amelyek megszületnek és folyamatosan publikációkban, könyvekben megjelennek, ezek kiállítások formáiban is testet öltenek” – mondta el Havasi Bálint régész, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese.

A Balatoni Múzeum eszközökkel tudja támogatni idén az ásatást. Szinte a kezdetektől részt vesz az intézmény a feltárásban, hiszen jövőre ünnepli alapításának 125. évét. A régészeti leletek fontos részét képezik majd a következő időszaki kiállításuknak is.

„Fontos, hiszen nagyon sok kutatási eredmény érkezik ilyenkor be a múzeumba. Nagyon sok tárgyanyag, amelyeket aztán kiállításokon fogunk bemutatni. Hiszen itt a többéves munka gyümölcse mindig egy nagy Fenékpuszta kiállítás szokott lenni és lesz is a jövőben. A másik pedig hogy a múzeumpedagógia számára ez nagyon fontos” – ismertette Németh Péter a Balatoni Múzeum igazgatója.

A régészek augusztus 26-ig végzik a feltárást, utána az állagmegóvás érdekében visszatemetik a leleteket. Mindent dokumentáltak, így a későbbi esetleges helyreállításkor pontos koordináták szerint találják meg ezeket – adta közre a Keszthelyi TV.Forrás: tvkeszthely.hu

Kapcsolódó

Csütörtökön bezár a NAV balatonfüredi ügyfélszolgálata

A NAV Veszprém Vármegyei Adó- és Vámigazgatósága balatonfüredi ügyfélszolgálata 2023. december 14-től zár
Elolvasom

Balatoni vitorlásverseny hozta el a fair play díjat a Gyöngy Sailing Teamnek

Sportszerű cselekedetéért a Gyöngy Sailing Team, életművéért pedig Pfeffer Anna kétszeres olimpiai ezüsté
Elolvasom

Ádám Gyula erdélyi fotóművész képeiből nyílik digitális tárlat Tihanyban

Ádám Gyula erdélyi származású fotóművész és t'ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely alkotóközösség műveiből
Elolvasom