Visszatértek a németek a Balatonra?

Visszatértek a németek a Balatonra?

Néhány év leforgása alatt negyedével nőtt a Magyarországon élő német nyugdíjasok száma.

Már 14 700-nál is több olyan német nyugdíjast tartanak nyilván, aki Magyarországra kéri a nyugdíjának a folyósítását. Öt évvel ezelőtt ez még 11 700 volt, vagyis néhány év leforgása alatt közel 25 százalékkal emelkedett a számuk – írja a német Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) televíziós csatorna riportja alapján a vg.hu.

A Magyarországra települő németek már húsz településen szerveztek helyi csoportokat a Balaton térségében. A stáb a Somogy vármegyei Marcaliban forgatott, ott egy német pár egy 5000 négyzetméteres telken álló, teljesen felújított, 70 négyzetméteres ingatlant tekintett meg. Az ára 49 ezer euró, átszámítva mintegy 18 millió forint. “Ennyiért Németországban még egy garázst se lehet kapni” – jegyezte meg az ingatlanközvetítő, aki szintén német, és már húsz éve él Magyarországon. Azt mondta, az elmúlt négy évben szabályosan berobbant a németek ingatlankeresése a környéken, naponta három-hat alkalommal mutat meg különböző házakat. Úgy adott el frissen egy 250 ezer eurós ingatlant, hogy a vevő, egy német művész meg se nézte a helyszínen, egyszerűen csak felhívta telefonon.

Az ingatlanközvetítő arról is beszélt, hogy havi 800 euróból jól lehet élni Magyarországon, és Marcali utcáit járva komplett településrészek németesedtek el, a kapukon mindenhol német nevek szerepelnek.

Egy Drezdából származó hölgy azt mondta, hogy gazdasági okokból menekült Magyarországra, mert Németországban hajléktalan lenne, hiába dolgozott le 55 évet. „Csak nyugodtan szeretnék élni a kis nyugdíjamból, Magyarországon pedig ezt megtehetem” – érvelt.

Forrás: infostart.hu

Kapcsolódó

Terjed az invazív kvagga kagyló a Balatonban

A Magyar Kutatási Hálózat Balatoni Limnológiai Kutatóintézetének (HUN-REN BLKI) munkatársai növekedési és
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kráter Kőpark és bemutatóhely, Pula

A Balaton-felvidék rendkívül gazdag geológiai kincsestára, a Pannon-tenger üledékrétegei , illetve a térség
Elolvasom

Ezért zuhanhatott a Balatonba a rendőrségi helikopter

A két pilóta a csodával határos módon sértetlenül úszta meg a példátlan balesetet. - - Az elsődleges é
Elolvasom