3+1 Bakancslistás kirándulóhelyek a Balaton-felvidéken

3+1 Bakancslistás kirándulóhelyek a Balaton-felvidéken

Magyarország egyik legszebb és legnépszerűbb tája a különleges hangulatú Balaton-felvidék. Egész évben bővelkedik látnivalókban, de ősszel mutatja meg egyik legvarázslatosabb arcát. A nyaralók nyári nyüzsgésének már nyoma sincs. Csönd és nyugalom várja a kirándulókat a Balaton északi partján. Ha túrázni szeretnél, mutatjuk merre vedd az irányt és ehhez nem kell málhás szamár módjára felpakolnod, elég hozzá egy övtáska is!

Az ÖvBolt.hu összegyűjtötte a bakancslistás kirándulóhelyeket a Balaton-felvidéken, és arra is ad tippeket, hogy milyen övtáskával vágj neki a kirándulásnak.

1. Folly-arborétum

A Badacsonyörsről induló látványos túra a Balaton északi partján a Tóti-hegyről látható legszebb körpanorámájával várja a kirándulókat. A hegyről lekaptatva a salföldi pálos kolostor romjaihoz vezet az út. Majd a Folly-arborétumban, távol minden zajtól, elfelejtve a hétköznapi gondokat, pihenhetsz és borozgathatsz. A közepesen nehéz 12 kilométeres gyalogtúra nagyjából 5 óra alatt teljesíthető. Erre a kirándulásra egy vízhatlan övtáska tökéletesen megfelel, amiben egy kis vizet és snacket is magaddal vihetsz az útra. 

2. Badacsonyi bortúra

Ha ősz, akkor szüret és borkóstolás, amire a legtökéletesebb helyszín Badacsony. Szervezett program keretében a családi pincészeteket járva nemcsak pazar borokat kóstolhatsz, de megismerheted a borvidék történelmét és a kóstolt fajtákat. A borkóstolást egy kellemes gyalogtúra teszi változatossá, így pincétől pincéig járva lesz időd a táj szépségeiben gyönyörködni. Az övtáskádat szendviccsel nem kell feltankolni, mert a gazdák bőségesen gondoskodnak a borkorcsolyáról is. 

3. Tihany, a Nagy Körtúra

Az egyik legpazarabb Magyarországi turistaút az Ófaluból indulva a Tihanyi-félsziget legcsodálatosabb kilátóhelyein vezet végig a Belső-tó érintésével. Innen tovább haladva a gejzírkúpok csúcsaira kapaszkodik fel az útvonal. Majd a Külső-tó irányából tér vissza a faluba. A 11 kilométeres túra kényelmes tempóban 4-5 óra alatt teljesíthető. Vizet egy kulacstartós övtáskában is magaddal vihetsz, hiszen a közepesen magas emelkedők megmászása utána jól fog esni a frissítő. Egy közepes méretű deréktáska nem akadályozza a mozgást. Kéznél van benne minden fontos holmi, és energiapótló szeleteket is magával vihet benne az útra.
 

Ha családos vagy könnyebb kikapcsolódásra vágysz, akkor a következő program neked szól!

+1. Szentbékkálla, Kőtenger 

könnyen megközelíthető kirándulóhelyek egyike a Balaton-felvidéken a Szentbékkálla település mellett található Kőtenger – a Káli-medence geológiai nevezetessége. A látványos sziklaalakzatokat formáló hatalmas kőtömbök a Pannon-tengerben lerakódott homokból formálódtak az évmilliók során. A kőtenger sziklalabirintusainak és tanösvényeinek felfedezését és a kisebb köveken való mászkálást a gyerekek is nagyon élvezik. A kőtenger szikláin pózolva kapd elő a telefonodat a hasitasiból, és lőjetek pár vicces családi szelfit is. De! Érdemes előre tájékozódni az átmeneti lezárásokról, mert a természet igen szeszélyes, akár egy Lódarázs veszély is meghiúsíthatja a programot.

Szerintünk ezek a legnépszerűbb kirándulóhelyek a Balaton-felvidéken. Neked melyik a kedvenced?

Fotó: unsplash.com/Kulcsár Gábor

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Az Eger-patak völgyében, a Balaton-felvidéket és a Bakonyt elválasztó határmezsgyén és a 77-es főút mentén
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Egy három emeletes, sátortetős kilátóból nyílik az északi part nyugati felének talán legpompásabb kilátása
Elolvasom