Bakancslistás helyek a Balaton körül – Forrás tó, Vászoly

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Forrás tó, Vászoly

Vászoly egy apró, ám annál elbűvölőbb falu a Balaton-felvidéken Balatonfüred és Aszófő vonzáskörzetében. Néhányan már a “balatoni Toszkána” becenéven is emlegetik, amelyet azonnal megért, aki utcáin tesz akár csak egy rövid sétát. Nagy kedvence a kül- és belföldi turistáknak egyaránt. Értékeit hosszasan taglalhatnánk, de most a település ékkövét vesszük kicsit jobban szemügyre, a Forrás tavat.

A szóban forgó vízfelület könnyedén megtalálható, fatáblák jelölik ki ide az utat a falu központjából. A vászolyi forrásokat, amelyekből a tó vize is táplálkozik természetvédelmi törvény védi. A Szent Jakab forrás, amelyhez patinás kis kútfő is épült a tó északi végében, nevét a falu védőszentjéről kapta a helyi templommal egyetemben.

Egy kis vízi színpad is benyúlik a partról, amely nyaranta színvonalas koncerteknek és előadásoknak ad otthont. A nézőteret a tó menti lankás domboldal padjai teszik ki. Az egyszerű, fából készült konstrukciók mellett akad itt egy úgynevezett Táltos Fénypad is, amely díszes faragásával és részletes kidolgozottságával messziről kilóg átlagosabb küllemű társai közül.

Fotó: szallas.hu

A víztükröt körülölelő parkos terület ideális látogatóhely mindenkinek, aki kicsit ki szeretné szellőztetni a fejét. Ez a nyugalom és a béke szigete. Legyen szó baráti vagy magányos sétákról, akár randevúkról, a feltöltődés garantált.Fotó: szallas.hu
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Miske-szikla, Felsőörs

Miske-tetőként is szokták hívni azt a Felsőörs déli határában húzódó sziklaformációt, amely nem csak geológ
Elolvasom