5+1 túraútvonal az északi part legjobbjaiból a téli időszakra is

5+1 túraútvonal az északi part legjobbjaiból a téli időszakra is

Nagy nehezen csak véget ért ez a viszontagságos 2020-as év, de a korlátozások még egy ideig valószínűleg érvényben maradnak. Ez idő alatt talán a leghasznosabb tevékenység, amivel az ember elfoglalhatja magát a szabadidejében, az a kirándulás és kedvenc tájegységeink felfedezése gyalogszerrel. Ha van pozitívuma az elmúlt időszaknak, akkor az mindenképpen az, hogy kicsit jobban megismerhettük természeti adottságaink értékeit és remélhetőleg az őket megillető megbecsüléssel viszonyulunk majd hozzájuk a járványhelyzet elmúltával is. Íme 5+1 családbarát tipp az északi parton, ahová érdemes kiruccanni egy-egy hétvége alkalmával kiengedni a gőzt vagy csak feltöltődni egy kicsit. A későbbi folytatásban a déli part legjobb túraútjait mustráljuk majd.

1. Badacsonytördemic – Káptalantóti

Az Országos Kéktúrán halad az út a két illusztris Balaton-felvidéki település, Tördemic és Nagyvázsony között. A hosszabb táv első szakasza Káptalantótiig tart és mintegy 11 km-t ölel fel nagy szintkülönbségekkel, de annál káprázatosabb panorámával kecsegtető kilátókkal.

2. Pécselyi medence

A pécselyi medence pincéi és szőlőkarói közt kanyargó körtúra némiképp már hosszasabb, de kisebb szintkülönbségekkel operál és garantáltan gyönyörű. Az Aszófő-Pécsely-Örvényes útvonal Aszófőnél, a 71-es főútról leágazó sárga jelzésen veszi kezdetét és legendásan szép szőlővidékeken, árnyas erdőkön át vezet.

Fotó: Nyáry Tamás

3. A Csobánc és a kőtenger Szentbékkállán

Káptalantóti központjából érdemes nekirugaszkodni ennek a bevállalósabb (22 km) túrának. A kék jelzést követve a vulkanikus ormok mellett a nem kevésbé híres szentbékkállai kőtengeren kelhetünk át, amelyek letűnt földtörténeti korok regéit suttogják.

4. Csopaktól Balatonfüredig

Szintén a kék jelzésen húzódik az északi part két turisztikai csomópontját összekötő ösvény. Csopakról indulva egy 700 éves vízimalom is keresztezi az utunkat. Egy könnyedebb séta után a Koloska-völgy és annak vadasparkja nyitja meg nekünk Füredet, de a Jókai-kilátót és a Lóczy-barlangot is alaposabban szemügyre vehetjük.

Fotó: Nyáry Tamás

5. Az Ember-sziklája körtúra

Szentkirályszabadját övezi az Ember-sziklája körtúra, mely könnyedebb terep ugyan, de szépsége így is a párját ritkítja. A falu főutcájáról a zöld négyzet jelzést követve tágas mezők mellett egy kis patakon átkelve jutunk az erdőbe, ahol a zöld sávon végül elérjük a túra névadó szikláját. A kilátás meseszép és a táv kisgyerekekkel is könnyen teljesíthető.

Fotó: Nyáry Tamás

+1. A tihanyi gejzírek földjén

A mindössze 5 km-es szakasz a Rév utcán indul, ahonnét a zöld és sárga jelzés tér le. Az erdő peremén már meg is pillanthatjuk az Újlaki templomromot. A 250 m-es szintemelkedést fa lépcsősor teszi biztonságossá. A sárga ösvényen a Félbevágott-kúp szikláját találjuk, a zöld T jelen pedig az id. Lóczy Lajosról elnevezett tanösvény vezet bennünket a híres tihanyi gejzírmezőre.

Fotó: Nyáry Tamás
Kapcsolódó

Folytatódik az enyhe és napos időjárás

Végre egy-két napnál hosszabb időre is igazi tavaszias fordulatot tapasztalhatunk az időjárásunkban a Balat
Elolvasom

Tavaszias fordulat várható a hétvége időjárásában

Pénteken felhős, reggel helyenként párás, ködös időre számíthatunk. Számottevő csapadék nem várható. 7
Elolvasom

Így lett fenyőerdő a déli parton

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Balatonvilágos és Siófok közötti, hosszasan elnyúló fenyves már-már a déli p
Elolvasom