A Malackrumpli nevű étterem tulajdonosa azt mondta az RTL Klub híradójának: évek óta fix csapattal dolgoznak, de most szükségük lenne egy séfhelyettesre a nyári időszakra.
Mi séfhelyettesi állást hirdetünk a nyári szezonban, nettó 800 ezer forint, plusz szállás-étkezésért, és nem nagyon csörög a telefon
– fogalmazott a tulajdonos.
A balatoni vendéglátósok helyzetét még nehezíti az, hogy az alapanyagok és az energia is drágult az utóbbi időben – bár ez most a kisebbik probléma a számukra.
Ha drágább is, de legalább kapható, van. A munkaerőről azonban sajnos ez nem mondható el
– mondta Kovács László, a Magyar Vendéglátósok Ipartestületének elnöke. Hozzátette azt is, hogy egyszerűen nincs elég szakképzett szakács és felszolgáló a munkaerőpiacon, és ezt a problémát valamilyen módon az összes balatoni vendéglátóhely érzékelni fogja.
Elképzelhető, hogy bizonyos helyeket meg sem tudnak nyitni, vagy lesznek olyanok, amelyek csak fél kapacitással tudnak megnyitni
– mondta, hozzátéve azt is, hogy nemcsak a szakképzettséggel rendelkező állásoknál, hanem a kisegítőknél is hiány van a vendéglátásban.
A balatoni vendéglátás szempontjából is fontos kérdés, hogy marad-e az élelmiszerárstop július eleje után, mert ha nem, akkor még nagyobb lehet a drágulás.
(A kép csupán illusztráció)