Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Kőhegyi kilátó, Zamárdi

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Kőhegyi kilátó, Zamárdi

Zamárdi nyaralókkal övezett peremvidékén áll egy kis kilátó, melynek gyökerei régebbre nyúlnak vissza, mint azt elsőre gondolnánk. Bemutatjuk a déli part egyik remek chill spotját.

A várostól délnyugatra fekvő magaslati pontot (219,8 m) legegyszerűbben a 7-es főúttal párhuzamos Szőlőhegyi utcán tudjuk megközelíteni, így útba esik egy helyi érdekesség, a Szamárkő. Keletkezéséről az évszázadok alatt tekervényes fantazmagóriák szövődtek, érintve a gyermek Jézus szamarát is. Az igazság viszont az, hogy a kő vulkanikus utóműködés terméke.

Fotó: szallas.hu

A kocsival érkezők itt találnak is parkolót. Innen még egy kellemes, rövid séta vár ránk a lugasok, szőlőskertek és víkendházak között, mígnem megpillantjuk a csinos, jól karban tartott épületet.
A téglalépcsőkön felérve pazar panoráma tárul az ember szeme elé. Tiszta időben ellátni a Badacsony bazaltmonstrumaitól, Tihanyon és a Füzfői-öblön át egészen Keneséig a ragyogó balatoni víztükör felett.

Fotó: strandszallas.hu

Az objektumot magát 2000-ben építették, de története jóval korábban indul. A Kőhegy kelta kori lakóiról árulkodnak az egykori urnatemető maradványai, melyeket a Nemzeti Múzeumban őriznek, de a rómaiak is építkeztek a hegy nyugati lábánál. A II. világháború előtt a tihanyi apátság szőlőbirtokának sorai futottak át a területen. A szerzetesek cserepes présháza az 1940-es évekig pontosan a mai kilátó helyén állt, melyet Zamárdi önkormányzata, a Millenium apropóján, egyfajta gesztusként emelt néminemű anyagi hozzájárulással a lakóközösség és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának részéről.


Nyitókép: hellosiofok.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kő orra, Lesenceistvánd

A hangzatos nevű kilátópont a Tapolcai-medence egy nyugati pontján áll a szemet gyönyörködtető balatoni pan
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi em
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Festetics-kastély, Keszthely

A Festetics-kastély tulajdonképpen Keszthely arculata maga, de legalábbis annak tömörített esszenciája. Az
Elolvasom