Bakancslistás helyek a Balaton körül – Salföld

A Balaton-felvidék a turisztikai Mekkákon felül számos rejtett kincset foglal magába. A Káli-medence vulkanikus kagylóhéjának ilyen, eldugott kis gyöngyszeme Salföld és térsége is.

 

A falu cirádás története több, mint ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Első lakói honfoglaló magyarok voltak. A török hódoltság ideje alatt a terület teljesen lepusztult, majd az 1700-as években, jobbágyok betelepítésével született újjá. Sosem volt egy metropolisz, de az 1970-es és ’80-as évek városiasodása demográfiai mélyzuhanást hozott magával. A jelenleg 80 lelkes populációt a nyaralók és szőlőskertek látogatói egészítik ki.

 

Fotó: turistamagazin.hu

 

Homokos, lápos bányatavak húzódnak a település egyik határában, míg a másikban kvarcszemcsék által koptatott, valamint a kovás cementálódás következtében létrejött kőtenger található.

A salföldi bekötőútról kitáblázott ösvény vezet a térség legjelentősebb történelmi kincséhez, az egykori pálos szerzetesrend kolostorának romjához. Ez az egyetlen, egyébként a mai napig működő rend, amelyet magyarok alapítottak. Egész pontosan Boldog Özséb az 1250-es években. Később kiterjedt egész Magyarország, sőt Közép-Európa területére.

 

Fotó: indafoto.hu

 

Az épületről az első írásos emlék 1263-ból származik. Az egykor itt élő remete szerzetesek törekedtek a maximális önellátásra. Ennek bizonyítéka a Cholnoky Jenő földrajztudós által feltárt duzzasztó gát, amely egy mesterséges halastavat hivatott létrehozni a múltban.

 

Fotó: badacsony.com

 

A piros túraútvonalat követve a Folly Arborétumhoz lyukadunk ki, amely különleges cédrus- és ciprusfajaival varázsol pihentető oázist a megfáradt kirándulóknak. A botanikus kert első fáit Folly Gyula ültette az 1900-as évek elején. Átvészelvén az államosítás viszontagságait, ma 4. generációs családi vállalkozásként működik, melynek profilja azóta borászattal és étteremmel is bővült.

 

Szerző: Szántó Áron   Nyitókép: Herczeg Rita / 24.hu

 

Legfrissebbek

Kövess minket!

Programajánló