Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Szent György-hegy

A Badacsony szomszédságából, a Tapolcai-medence lápvidékéből emelkedik az illusztris “koporsó” alakú csonka kúp. A Szent György-hegy tomboló tűzhányók kialudt dédunokája. Figyelemre méltó földrajza mellett turisztikai és borászati szempontból is jelentős.

Az emblematikus tanúhegy nevét a lábánál álló, egykori Szent György kápolnáról kapta, bár a népi emlékezetben élnek Szent György és a sárkány mítoszából táplálkozó mende-mondák is. Innen ered például a Sárkány-lik barlang elnevezés is. Alapkőzete a Pannon-tenger üledéke, amelyre további bazaltrétegek rakódtak az évmilliók alatt. Ez a vulkanikus talaj és szubmediterrán mikroklímája a Balaton-felvidék borászatának kiemelkedő fontosságú pontjává teszi. Szoknyáját szőlőstőkék erdeje tarkítja, melyek között a Kéktúra ösvényei kanyarognak.
A hegy hemzseg az apró nevezetességektől. Ezek közé tartozik a Oroszlánfejű-kút, a parasztbarokk stílusban épült, műemlékjellegű Tarányi présház, melyet a nemesi Lengyel család építtetett a Szűz Mária tiszteletére avatott Lengyel-kápolnával egyetemben. Innen nem messze áll az Ify remetelak, melyben fonyód visszavonult plébánosa élte magányos éveit az 1950-es években.

Fotó: mapio.net

Cifra, vibráló históriájára is rátesznek egy lapáttal a térség bazaltorgonái. Ezek a 30-40 méteres, robosztus kőoszlopok, melyek a forró, kiömlő láva hirtelen kihűlésének hatására nyerték el mai alakjukat a természet további csiszoló, formáló utómunkájának közreműködésével .
Makk Károly Ház a sziklák alatt című ikonikus filmje, bár a Badacsonyon játszódik, rengeteg jelenetét forgatták a Szent György-hegyen Tatay Sándor forgatókönyvéből.

A kopár, füves hegytetőn (415 m) kolostor állhatott valaha, melynek létezéséről csak történészeti feltételezések, szájról szájra terjedő legendák és egy közeli kápolna maradványai susmorognak.

A természet szeretőinek közkedvelt látogatóhelye ez a magaslat a fantasztikus panorámájával. Aki affinitást érez magában annak mindig nyílnak lehetőségei, hogy részt vegyenek a hegy életében. A júniusi teliholdkor például a Szent György-hegy hajnalig 2020 vagy az Offline Túrák programjainak keretein belül.


Kiemelt kép: indafoto.hu

Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számta
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Számos misztérium övezi Balatonudvari temetőjét, amely különleges formájú sírköveivel került az érdeklődés
Elolvasom