Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban megannyi rejtett kis gyöngyszem is a város kagylóhéjában. A Veszprémi út lejtőjén áll például egy kis, fehér templom barokk hagymasisakkal, melynek kőfalainak meséje nem biztos, hogy beleférne egy délutánba.


Vörösberény (középkori nevén Szárberény) 1971 óta része Almádinak. Veszprém 1552-ben került Török kézre és nem tartott sokáig, hogy a birodalom Berényt is bekebelezze. A lakosok zöme ekkor tért át a református hitre.

Az Árpád-kori romokra épült templomot eredetileg katolikus apácák lakták, de a törökök mellett jezsuita kézen is megfordult. Rengetegszer cserélt gazdát, de végérvényesen 1737-ben lett a reformátusoké, miután a jezsuita rendet felszámolták.

Manapság boltíves terébe lépve a látogatókat a XVIII. századi körülmények karbantartott változata fogadja. Számos renováció után 1899-ben építették meg a keleti karzatot, amely tulajdonképpen az utolsó nagyobb módosítás volt. Az épület műemlék jellegű feltárására és helyreállítására 1967-ben került sor. A templomot a református felekezet ma is rendszeresen látogatja.Kiemelt kép: balaton-almadi.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

a Nivegy-völgy ikonikus zarándokhelye a Szent Balázs templomrom. Megannyi ünnepség színhelye volt már, de e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tekeres-völgy, Veszprém

A veszprémi népek általában büszkék a városuk természeti adottságaira, hiszen az tulajdonképpen a Bakony ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kéthely

Somogy megye mindig is szelíd lankáiról volt híres. Ebbe a tájba tökéletesen illeszkedik a Balatontól mindö
Elolvasom