Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bújó-lik, Ságvár

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bújó-lik, Ságvár

Ságvár külterületén, a Lándor-hegyen nyílik a löszben a Bújó-lik, amely tulajdonképpen inkább egy alagút. Hossza és magassága a természetes erózió hatására folyamatosan csökken, de még így is viszonylag jelentős, 21,6 méteres kiterjedéssel, valamint 2 méteres szélességgel büszkélkedhet.

Az ország legnagyobb összefüggő löszterületén nyíló átjáróról nagyon kevés számottevő tudományos értekezés ismert, bizonyos 1920-as évek után megjelent publikációk Lyukas-dombként említik, ám ez a megjelölés feltehetőleg nem a helyi terminológiát tükrözi, a környékbeliek inkább Bújó-likként hivatkoztak rá a múltban is.


Keletkezését a szakértők a 19 század elejére teszik. A helyi legendárium egy református lelkészről emlékszik meg, aki ismeretlen okokból ásatta az alagutat, amelyen egykor állítólag még lovaskocsival is át lehetett hajtani. Mai magassága átlagosan 1,75 méter. Az ide vezető úton a somogyi borvidéket és a balatoni panorámát is szemügyre vehetjük.


Ságvár centrumától nagyjából egy másfél kilométeres távon, a sárga sáv jelzést követve érhetjük el az alagutat a meglehetősen különleges löszvájatokon, völgyeken, mélyutakon, ösvényeken keresztül, melyek sajátos kis, gyökerekkel átszőtt labirintust alkotnak a könnyed, porózus üledékkőzetben.

Fotók: Dr. Szentes Szilárd / Magyar Természetjáró Szövetség


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Strenner-barlang, Csopak

A csopaki Csákány-hegy a maga 327 méteres magasságával remek kilátást nyújt a Balatonra, nem csoda, hogy ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Donát kápolna, Lesencefalu

Lesencefalu a Balatontól mindössze hat kilométerre fekszik, a Keszthelyi-hegység egy zárt völgyében. A 300
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sarvaly középkori falu és templomrom

Sümegtől délre, a 84-es úttól nem messze eső területen eredt egykor a Sarvaly-forrás, amely ma már csak ige
Elolvasom