Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csákány-hegyi Kilátó, Csopak

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csákány-hegyi Kilátó, Csopak

Csopak az egész Balaton-felvidék legfrekventáltabb települései közé tartozik. Keveredik benne a nádtetős házak egyszerű, falusi bája és a modern üdülőparadicsomok nyári pezsgése egyaránt. A község nyilvánvaló látványosságai mellett kirándulóhelyekben sem szűkölködik. Ma ezek közül mutatunk be egy igazán közkedvelt úticélt, a Csákány-hegyi Kilátót.

A Csákány-hegy Csopakot északról határolja. Az itt elterülő parkerdő gyakori helyszíne a kikapcsolódni vágyó helybélieknek és az itt nyaraló családoknak is. A hegytetőn először 1972-ben épült fából kilátó, amelynek tetejéről pompás panoráma nyílik a Balaton keleti medencéjére, sőt még a Bakonyra is. Északra a veszprémi fennsík erdei és mezei nyúlnak el, a többi irányba viszont a környékre oly jellemző, katonásan sorakozó szőlőtőkék váltakoznak a vegyes lombos erdővel, amely számtalan védett állat- és növényfajnak ad otthont.
Az idő vasfoga azonban szép lassan elrágta a cseres-tölgyesben megbúvó eredeti építmény faszerkezetét, annak lépcsői életveszélyessé váltak, így a helyi erdészet sajnos kénytelen volt annak elbontását kezdeményezni. Hiánya azonban érezhető űrt hagyott maga után, ezért rövid időn belül meg is kezdődtek a munkálatok az utódjának felállításához.
A Csákány-hegyi Kilátó mai, modern variánsa 2015-ben épült meg. Befogadóképessége 10-15 fő. Karbantartását a település vezetése vállalta magára, hogy a természetjárók a lehető legjobb formájában találkozzanak vele, ha erre járnak.Fotók: csopak.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Az Eger-patak völgyében, a Balaton-felvidéket és a Bakonyt elválasztó határmezsgyén és a 77-es főút mentén
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Egy három emeletes, sátortetős kilátóból nyílik az északi part nyugati felének talán legpompásabb kilátása
Elolvasom