Bakancslistás helyek a Balaton körül – Darvas-tói bauxitlencse, Nyirád

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Darvas-tói bauxitlencse, Nyirád

A Bakony dél-nyugati részén fekszik a bájos Nyirád községe Tapolca, Ajka és Sümeg ölelésében, mindegyik várostól 10-15 kilométeres távolságban. Régészeti leletek utalnak arra, hogy a település területén már az őskorban is lakhattak emberek, ám a kevésbé tájékozottak számára a falu elsősorban a szocializmusban itt végzett bauxitkitermelés kapcsán csenghet ismerősen.

Nyirád és Sümeg között félúton húzódott az egykori, elmocsarasodott Darvas-tó, amely nevét az itt fészkelő darvakról kapta, ám a ’60-as években a környéken megindult bauxitkitermelés következtében kiszáradt a karsztvízszint süllyedésével. A fenyőkkel tarkított, különleges, lencse formájú vörös folt egy itt működött külszíni bauxitbánya maradványa. A terület tulajdonképpen egy fennsíknak tekinthető valamivel 200 méteres tengerszint fölötti magassággal.


A környező mintegy 20 000 négyzetméteres terepen előforduló hasonló bauxitlelőhelyekre jellemző a lencsés kialakulás, így a közelben is több ilyen jellegű, kisebb-nagyobb vöröses folt található a fák között. Mélységük 5 és 30 méter között váltakozik. Az egykori Darvas-tónál létrejött 10-30 méteres mélységű karsztos lencsét 1971-ben védetté nyilvánították, a Bakonyi Bauxitbánya pedig még bemutatóparkot is létesített a helyszínen.


A sajátos természetvédelmi terület geológiai szempontból is rendkívül izgalmas üzeneteket hordoz a szakavatottabb szemek számára a maga 60-100 millió éves karsztformációival, ám a kevésbé járatos, laikus kirándulók szája is garantáltan tátva marad az egyedülálló “marsbéli” táj láttán.


Fotók: szallas.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent István Király Kápolna, Badacsonytomaj

A Badacsony tomaji felén 1965-ig működött a bazaltkitermelés. Az egykori bánya gazdasági épületeinek és mun
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Református templom, Siójut

A déli parton, Siófok járásban fekszik Siójut a Dunántúli-dombság lábánál, a Sió csatorna egykori árterében
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Almádi monostor rom, Monostorapáti

Csalóka neve ellenére az Almádi apátság romjai nem Balatonalmádi, hanem Monostorapáti külterületén találhat
Elolvasom