Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi emléke – új inkarnációjában ugyan, de – a Fehér kápolna, melynek ódon falai alatt egy korábbi templom maradványai képviselik Aktsot, egy régen elpusztult települést.

A község határában, a Kápolnási-dűlő erdősávjának nyugodt, parkos környezetében találjuk az egyhajós, félköríves szentélyű kápolnát, melyet néhány magányos sír is szegélyez. Elődje valamikor a 13. században épülhetett román stílusban, de ez Aktssal együtt elpusztult a középkorban. Az épület a köznyelvben csak Fehér kápolnaként él, de ismeretes még Fehér Mária-kápolna néven is.

Fotó: buzsak.hu

Az imaház mai variánsának falait a 18. században emelték téglából. Az eredeti, valaha torony nélküli szentély bejáratára a déli oldalon bukkantak rá. Szintén a déli hajófalon tűnt fel két kisebb román kori tölcsérablak is a szakavatottabb szemek számára. A “népies barokk” jegyében készült a kápolna szerény, de mutatós berendezése és gazdag díszítésű, szőlőindákkal dekorált oltára, melyet francia mesterek faragtak fából 1703-ban. Közepén egy öltöztethető Mária szobor áll.

Fotó: buzsak.hu

Az oltárt egy 1990-es restauráció után a falu központjában található Nagyboldogasszony Templomba szállították át. A Nagy-berek nádvilágából kivilágló fehér épület igazi kuriózumnak számít egyedülálló fekvésével és páratlanul kellemes kisugárzásával.Fotó: Wikipedia

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római Őrtorony kilátó, Vigántpetend

Az Eger-patak völgyében, a Balaton-felvidéket és a Bakonyt elválasztó határmezsgyén és a 77-es főút mentén
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Molyhos Tölgy Pihenőterasz, Szántód

A déli part elsősorban nem a kilátóiról híres, de azért a szelíd somogyi lankákról is tárulhat fantasztikus
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Batsányi-kilátó, Balatongyörök

Egy három emeletes, sátortetős kilátóból nyílik az északi part nyugati felének talán legpompásabb kilátása
Elolvasom