Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehér kápolna, Buzsák

Buzsák, Balatonfenyves déli szomszédja, a Nagy-berek szélén helyezkedik el. A falu legrégebbi történelmi emléke – új inkarnációjában ugyan, de – a Fehér kápolna, melynek ódon falai alatt egy korábbi templom maradványai képviselik Aktsot, egy régen elpusztult települést.

A község határában, a Kápolnási-dűlő erdősávjának nyugodt, parkos környezetében találjuk az egyhajós, félköríves szentélyű kápolnát, melyet néhány magányos sír is szegélyez. Elődje valamikor a 13. században épülhetett román stílusban, de ez Aktssal együtt elpusztult a középkorban. Az épület a köznyelvben csak Fehér kápolnaként él, de ismeretes még Fehér Mária-kápolna néven is.

Fotó: buzsak.hu

Az imaház mai variánsának falait a 18. században emelték téglából. Az eredeti, valaha torony nélküli szentély bejáratára a déli oldalon bukkantak rá. Szintén a déli hajófalon tűnt fel két kisebb román kori tölcsérablak is a szakavatottabb szemek számára. A “népies barokk” jegyében készült a kápolna szerény, de mutatós berendezése és gazdag díszítésű, szőlőindákkal dekorált oltára, melyet francia mesterek faragtak fából 1703-ban. Közepén egy öltöztethető Mária szobor áll.

Fotó: buzsak.hu

Az oltárt egy 1990-es restauráció után a falu központjában található Nagyboldogasszony Templomba szállították át. A Nagy-berek nádvilágából kivilágló fehér épület igazi kuriózumnak számít egyedülálló fekvésével és páratlanul kellemes kisugárzásával.Fotó: Wikipedia
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Nezde szoborpark, Szólád

A déli parti Szólád település délkeleti határában, Nezdepusztán különleges műalkotások állnak a szelíd, mez
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Noszlopy Gáspár kilátó, Hidegkút

A Balaton keleti medencéjére, illetve Tihanyra nyílik fantasztikus rálátás az sűrű lombkoronák fölé magasod
Elolvasom

Fontos változás lépett életbe a hazai erdőkben: erről minden túrázónak tudnia kell

A turistajelzések ismerete életet menthet, de mindenképp hasznos tudás kirándulás közben. November 1-étől m
Elolvasom