Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérkő vára, Kereki

A déli parttól mindössze 7 kilométerre fekszik Kereki községe. A somogyi falucska legnagyobb büszkesége a határában álló vár, amelynek restaurált maradványai a Leveles erdő északi részén pihenik a viharos múlt megpróbáltatásait.

Fehérkő várát minden bizonnyal a 14. század elején építették egy 283 méteres dombtetőre. Károly Róbert, Anjou király utasítására alapították azzal a céllal, hogy egységesítse és központosítsa a környék jobbágytelepüléseit. A falusi terminológia Kupavár és Katonavár néven is ismeri a műemléket. Az első írásos említés 1336-ra datálható róla.

Nem mondhatnánk, hogy a történelem kesztyűskézzel bánt volna az épülettel. Csaták és ostromok sora, ágyúdörgés és nyílsuhogás tépázta. Hol belviszályok, hol hódítások útjában állt. Nem egyszer hevert parlagon, elhagyatottan és gazdát is számtalanszor cserélt a középkorban. Többek között az éra legnagyobb mágnás-dinasztiája, a Báthori-család kezén is megfordult, de a híres “fekete sereg” kardjaival is volt alkalma megismerkedni. Falait rengetegszer rombolták le és rengetegszer újjá is építették, mígnem 1543 körül a magyar katonaság robbantotta darabjaira, az akkoriban bevett szokás szerint, hogy a törökök birtokába ne kerülhessen.

Köveinek egy jó részét először 1830-ban egy új plébániatemplom, majd később egy vadászkastély építéséhez hordták el. Ez a kastély a második világháborúban egyébként megsemmisült. Állagmegóvási intézkedések először 1964-ben indultak, teljes feltárásra azonban a mai napig sem került sor.


Kiemelt kép: varlexikon.hu

Legfrissebbek

Idén is megválasztják az év balatoni strandját és házát

A koronavírus-járvány miatt kis csúszással, a héten meghirdetik a balatoni Kék hullám zászló strandmin...

Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A vörösberényi erődített református templom

Balatonalmádi tárháza a látnivalóknak, főleg nyaranta. A turisztikai gócpontok mellett akad azonban meganny...

Elolvasom

Időjárás a Balatonon – Június 5-7.

Pénteken az erős, viharos déli szél mellett többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Jégesővel, f...

Elolvasom