Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fülöpi templomrom, Révfülöp

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fülöpi templomrom, Révfülöp

Révfülöp egyik híres műemlékét már korábban bemutattuk sorozatunkban, ám az Ecsérpusztai mellett akad még egy templomrom a település tarsolyában, ráadásul mindjárt a vasút szomszédságában, mely elsőként 1211-ben tűnt fel az akkoriban még Fülöp faluként emlegetett helység dokumentumaiban.

Az egyeneszáródású, egyhajós templom a tihanyi apátság egyik összeírásában jelenik meg első alkalommal a Pilip nevű uradalmi major részeként, de a következő évszázadok során az Atyusz nemzetségnek, az Örsi Cibrián és a Fülöpi családoknak, valamint az almádi apátságnak is voltak itt birtokai. Révfülöp elődjét végül a török sereg katonái pusztították el, annak templomával együtt 1548-ban.

Az épület déli oldalán található a sekrestye, bejáratai pedig nyugati és déli tájolásúak voltak. A nyugati, félköríves kapu vöröshomokkőből készült. Síkfödém fedhette a hajót, a sekrestyét és a szentélyt pedig valószínűleg dongaboltozat borította. A hajó falai és annak diadalívei szinte eredeti magasságukban maradtak fenn, de a szentélynek ma már csak az északi oldala áll.

Fotó: Wikimapia

A török támadás után a falu elnéptelenedett. A második aranykorához vezető fellendülést a révforgalom megélénkülése hozta el a 18. század második felében. A Fülöpi templomrom maradványait azonban csak 1953-ban állíttatta helyre a korabeli műemlékhivatal, részleges felújítása pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóvoltából történt 2000-ben.Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Mihály-kolostor, Nagyvázsony

A Balaton-felvidéki Pálos építészet meglehetősen impozáns emlékeit már több ízben taglaltuk ezen a rovaton
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Világháborúk Múzeuma, Zamárdi

Már több, mint egy évszázada, hogy kirobbant az első világháború, melyet kisvártatva követett a második is.
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Cserszegtomaji-kútbarlang

A cserszegtomaji temető sarkából nyílik a lejárat hazánk egyik fokozottan védett barlangjába. Méretéhez vis
Elolvasom