Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamuházi-forrás, Balatoncsicsó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamuházi-forrás, Balatoncsicsó

A Szentjakabfa – Balatoncsicsó – Vigántpetend háromszög határolja körül azt a mintegy 1000 hektáros területet, melynek közepén található a rutinosabb erdőjárók által közkedveltnek számító Hamuházi-forrás, amely remek pihenési, illetve vízvételi lehetőség egy-egy combosabb Balaton-felvidéki túra alkalmával.

A forrásfőt az 1970-es években készítették, majd az idők során egy csinos kis pihenő és tűzrakóhely is került mellé. A név a 18. század vége felé alakulhatott ki, amikor az erdős területeken rengeteg köbméternyi fa elégetése révén úgynevezett hamuzsírt állítottak elő, amelyet később salétrom, fehérítő, üveg vagy éppen szappan előállításához használtak fel.


Ekkortájt mintegy 4000 tonna hamuzsírt exportált az ország évente, ami olyan 6-7 millió köbméter fát vett igénybe. Az első erdőirtási törvény 1790-ben született, melyet aztán később, a 19. század során további szabályozásokkal egészítettek ki, ám az ezt megelőző időszak nyomát sok hasonló természeti egység hordozza a nevében a hamu- előtaggal országszerte.


A 301 méteren fekvő pont szomszédai keleti irányba a vázsonyi fennsík, nyugat felé pedig a Fekete-hegy. Szentjakabfa, Vigántpetend és Balatoncsicsó irányából egyaránt megközelíthető egy 2-3 kilométeres erdei séta árán. A környék egykor hatalmas bükkök hazája volt, melyeknek legnagyobb utódja a forrástól kicsit délre lelhető fel és mintegy 5 méteres törzskörmérettel büszkélkedhet.Fotók: Böröndi József / Google Maps

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Laczkó Dezső-forrás, Veszprém

A veszprémiek fejében evidenciaként ötlik fel a Laczkó-forrás opciója, ha családi vagy baráti bográcsozásró
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hamvas Béla kilátó, Balatonberény

Tavaly adták át a déli part nyugati részén, a balatonberényi Bokros-hegyen azt az 5 méteres faszerkezetű ki
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Bél Mátyás-kilátó, Balatongyörök

Remek fekvése miatt egyáltalán nem csoda, hogy Balatongyörök kilátóinak csupán az egyike a 221 méteres Garg
Elolvasom