Bakancslistás helyek a Balaton körül – Harangláb, Kisörspuszta

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Harangláb, Kisörspuszta

Kisörspuszta közigazgatásilag Salföld, illetve Ábrahámhegy részét képezi. Nagyon finomszemű kvarchomokja, az egykori Pannon tenger üledéke, sajátos, semmihez sem hasonlítható atmoszférát teremt a környéken. Homokbányája és a kitermelés következtében kialakult bányatavak pedig csak fokozzák ezt a hatást.

Bár manapság a családok ismét kezdik felfedezni maguknak Kisörspusztát, a korábban ritkásan lakott, majd nyaralóövezetként funkcionáló terület egyik aprócska, de fontos kulturális emléke az a temetői harangláb, amely a térség, talán nem egyetlen, de mindenesetre, legszembeötlőbb szakrális objektuma.


Az ódon haranglábról mindössze annyi ismeretes, hogy az 1800-as években épült kőből. Átjárója íves záródású, nyílásait pedig szalagkeret szegélyezi. A fehérre meszelt kőfalakat, erős, okkersárga lábazattal látták el. A kétszintes építmény csúcsán ovális keretben katolikus kereszt díszeleg.


A harangláb a helyiek számára a múlt században a Szent Anna-napi búcsú helyszíne volt július 26-án. Hanyatló, omladozó állapotából Vidákovich István, a Káli Medence Környezetvédelmi Társaság egyik tagja állíttatta helyre 1984-ben önszorgalomból. Azóta több állagmegóvás történt.


Fotók: turabazis.huKapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Macska-lik, Nagyvázsony

A közelmúltban ejtettünk szót a 77-es út mellett magasló Kab-hegyről ám az adótorony, a kilátó és a Kis-Mos
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Márton püspök-templom, Óbudavár

A csalóka nevű Óbudavár a Balatonfüredi járásban, a tótól mindössze nyolc kilométerre fekszik a mesébe illő
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonfőkajári kvarcfillit

A Balaton és közvetlen környezete az egykori Pannon-tenger tulajdonképpeni ükunokájaként valóságos tárháza
Elolvasom