Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hegyesdi horgásztó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hegyesdi horgásztó

A 77-es főútról, Monostorapáti után hajthatunk le Hegyesd igézően bájos kis falva felé, amely remek földrajzi elhelyezkedésének hála éppen a déli Bakony és a Balaton-felvidék szerencsés nexusában fekszik. A település fölé magasodó hegycsúcs várromjáról már tettünk említést korábban, most azonban annak másik oldalán fekvő tüneményes tavat vesszük kicsit jobban szemügyre.

A dolomit bányászat az 1960-as években kezdődött meg Hegyesd határában, eleinte kézi erővel. A területen egykor egy apró kacsaúsztató tavacska foglalt helyet, amely a nyirádi bauxitkitermelés és a hozzá szükséges vízkivétel beindításával a falu kútjaival egyetemben apadt ki, ekkor kezdték bányászni a dolomitot itt. A ’90-es évekre már egy 8-10 méter mély, 2 hektáros gödör éktelenkedett itt.

Fotó: szallas.hu

A nyirádi bányák vízkivételének csökkentésével, majd teljes leállításával helyreállt Hegyesd környékének eredeti vízhálózata és az évek alatt visszaszivárgó karsztvíz szép lassan feltöltötte a gödröt is. Az így képződött tavat az önkormányzat 2009-ben bízta a Hegyesdi Horgász Egyesület kezeire, akik időt és energiát nem sajnálva formálták azt ma ismert, meglehetősen dekoratív alakjára.

Fotó: szallas.hu

Meglepő, de a halasítás első fázisát a madarak végezték, melynek hála nagy mennyiségű keszeg honosodott meg a tó vizében, majd ezt ellensúlyozva, már emberi telepítéssel 3000 darab süllő is itt lelt otthonra. Az élet hamar megvetette a lábát, így ma már nádasok és hínárfoltok is tarkítják az egykori kacsaúsztató modern inkarnációját.Fotó: mapio.net

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ranolder-kastély, Csopak

A festői kúriát 1861-ben Ranolder János veszprémi püspök megbízására építették Szentirmay József tervei ala
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Reziről első hallásra az emberek többsége a település illusztris, Árpád-kori várára vagy esetleg a Gyöngyös
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kerekikáli templomrom

A Balaton-felvidéken rengeteg falu néptelenedett, majd később pusztult el a 16. században, a törökökkel vív
Elolvasom