Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hetyei templomrom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hetyei templomrom

A mai Ádánd település külterületén áll magányosan, a köznyelv által csak Törökhagyásként ismert templomrom. A somogyi lankák szántóföldjeinek ölelésében a műemlék valóságos oázis érzetét kelti.

A falu elődje valaha egy Hetye nevű község volt, amelyről már a 11. században is keletkezett írásos adat. Egy 1343-ból származó dokumentum szerint a templom védőszentje Szent János volt. Ám Hetye megannyi magyar faluhoz hasonlóan a török hódoltság alatt elnéptelenedett, templomának pedig ma már csak a téglatorony maradványai állítanak emléket.

Fotó: Wikipedia

Az épületen gótikus és romantikus stílusjegyek egyaránt tetten érhetőek. Az első részletesebb régészeti feltárás 1888-ban történt, amikor is kisebb használati tárgyak (ezüstpénzek, csatok, kés stb.) bukkantak elő. Ezek a leletek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének részét képezik. 2015-ben állagmegóváson esett át.

A rom Ádándtól dél-délkeleti irányba keresendő. A mezőgazdasági területek között olyannyira “szigetszerűnek” hat, hogy egyáltalán nem is vezet hozzá út. Megközelítése így kissé macerás, de aki nem átalkodik átkelni a szántóföldön, annak egész biztosan egy marandó élmény lesz a jutalma.
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Tátika-vár, Zalaszántó

A Keszthelyi-fennsík egyik bazalthegyén, 413 méteres magasságban fekszik a meglehetősen szövevényes történe
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – József Attila Emlékház, Balatonszárszó

József Attila alakja és hatása egyaránt megkérdőjelezhetetlen a magyar irodalomtörténetben. A költő neve ug
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Benedek-hegy, Veszprém

Veszprém minden pórusát átjárja a történelem. A királynék ezer éves városa a legenda szerint hét szent domb
Elolvasom