Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hetyei templomrom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Hetyei templomrom

A mai Ádánd település külterületén áll magányosan, a köznyelv által csak Törökhagyásként ismert templomrom. A somogyi lankák szántóföldjeinek ölelésében a műemlék valóságos oázis érzetét kelti.

A falu elődje valaha egy Hetye nevű község volt, amelyről már a 11. században is keletkezett írásos adat. Egy 1343-ból származó dokumentum szerint a templom védőszentje Szent János volt. Ám Hetye megannyi magyar faluhoz hasonlóan a török hódoltság alatt elnéptelenedett, templomának pedig ma már csak a téglatorony maradványai állítanak emléket.

Fotó: Wikipedia

Az épületen gótikus és romantikus stílusjegyek egyaránt tetten érhetőek. Az első részletesebb régészeti feltárás 1888-ban történt, amikor is kisebb használati tárgyak (ezüstpénzek, csatok, kés stb.) bukkantak elő. Ezek a leletek a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményének részét képezik. 2015-ben állagmegóváson esett át.

A rom Ádándtól dél-délkeleti irányba keresendő. A mezőgazdasági területek között olyannyira “szigetszerűnek” hat, hogy egyáltalán nem is vezet hozzá út. Megközelítése így kissé macerás, de aki nem átalkodik átkelni a szántóföldön, annak egész biztosan egy marandó élmény lesz a jutalma.
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számta
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Számos misztérium övezi Balatonudvari temetőjét, amely különleges formájú sírköveivel került az érdeklődés
Elolvasom