Bakancslistás helyek a Balaton körül – Macska-lik, Nagyvázsony

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Macska-lik, Nagyvázsony

A közelmúltban ejtettünk szót a 77-es út mellett magasló Kab-hegyről ám az adótorony, a kilátó és a Kis-Moszkva névre keresztelt szellemváros mellett még egy úgynevezett víznyelőbarlang is nyílik a hegy északi oldalán, amely tulajdonképpen az egész Bakony legérdekesebb üregei közé tartozik.

A hangzatos Macska-lik nevet a helyi hiedelem szerint a bejárat inspirálta, amely egyeseknek egy ásító macskát juttatott eszébe. Első szakmai vizsgálata 1935-ben esett meg, ám valódi, részletes feltárására végül csak a ’60-as és a ’70-es években került sor, amely során 19 méteres mélységet állapítottak meg a szakemberek, a járat hosszát pedig 41 méterre becsülték.

Fotó: indafoto.hu

Az üreg szája a mészkő és a bazalttakaró találkozásánál nyílik, de a barlang anyaga alapvetően a középső eocén során keletkezett mészkő. A képződmény mintegy 50 méter átmérőjű kürtője a hegy északi oldalán felgyülemlő csapadékot vezeti le a mélyebben húzódó sziklarétegek közé.

Fotó: Veres Zsolt / akovekmeselnek.hu

A barlangba beömlő viszonylag nagy mennyiségű csapadék és a vele járó hordalék miatt a kúthoz hasonlítható akna csak nagyon nehezen hozzáférhető. A közelben nyílik még egy kisebb, hasonló víznyelőbarlang, amely nemes egyszerűséggel csak a Kis-Macska-lik nevet viseli nagy “testvére” után.


Fotó: mozgasvilag.hu / Nyáry Tamás

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom