Bakancslistás helyek a Balaton körül – Megye-hegyi bunker, Balatonalmádi

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Megye-hegyi bunker, Balatonalmádi

Veszprém megye elhagyatott katonai létesítményei közül többről már írtunk korábban. Akadt köztük torony, laktanya, de komplett minivárosok, valóságos Urbex-paradicsomok is. Ezúttal a Balatonalmádi felett húzódó Megye-hegy elhagyatott óvóhelyét vesszük kicsit alaposabban górcső alá, amely valószínűleg az egykori szentkirályszabadjai katonai repülőtér fennhatósága alá tartozhatott.

A bunker valamikor a ’60-as vagy talán a ’70-es évek során épülhetett a közelben állomásozó szovjet csapatok számára. A titkos területet szigorúan őrizték. Fennmaradó dokumentumok hiányában valódi funkciója pontosan nem ismert, de a legtöbb tipp egyfajta tartalék harcállásként azonosítja.

Fotó: magyarvelemeny.com

Hat-hét helyiség található az objektumon belül, melybe két bejárat nyílik. A közeli murvabánya mellett álló két további létesítmény is a bunker tartozékaiként funkcionálhatott régen. A épületegyüttes minden bizonnyal a szentkirályszabadjai repülőtérhez tartozó páncélos egység valamiféle bázisaként szolgált fénykorában.

Fotó: magyarvelemeny.com

Balatonalmádi központjából a Petőfi úton érdemes nekivágni észak felé, ami előbb a Baross, majd a Veszprémi útba csatlakozik és vezet el végül a Megyehegyi utcáig. Innen egyenesen egy tisztásra érünk, melyen egy fenyvessel tarkított domb emelkedik. A domb túloldalán nyílik a környéken legendás óvóhely bejárata, ahol a 2000-es években még félillegális rave partykat is tartottak.Fotó: makettinfo.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom