Bakancslistás helyek a Balaton körül – Nezde szoborpark, Szólád

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Nezde szoborpark, Szólád

A déli parti Szólád település délkeleti határában, Nezdepusztán különleges műalkotások állnak a szelíd, mezős lankák ölelésében. A Kupa-Koppány vezér emlék- és szoborpark vagy költőibb nevén a ‘Szkíta Golgota’ nem akármilyen jelentéstartalommal tölti meg az amúgy is gyönyörű balatoni tájat.

A park bár közigazgatásilag Kerekihez tartozik, de Szólád felől közelíthető meg egyszerűbben. A fából megmunkált kültéri szobrokon az ősi magyar folklórból táplálkozó motívumok és installációk társaságában olyan mitikus karakterek köszönnek vissza, mint Attila, Koppány vagy Babba Mária .

A helyi legendák gyógyító erőt tulajdonítanak a területnek. “A negyvenes években a Csordás néni bivalyai ha egy bizonyos helyre lefeküdtek, bikacsökkel is alig lehetett őket elhajtani onnan; vagyis valamiféle energia is jelen kell, hogy legyen” – emlékszik vissza Baksafalvi Soós László, a szoborpark koncepciójának kiötlője. Nem csoda, hogy az idők során egyfajta alternatív búcsújáró hellyé nőtte ki magát a térség.

Somogy megye legmagasabb pontja, az Alman-tető is a szoborpark déli szomszédságában fekszik. A maga 316,4 méterével ugyan nem a Himalájával vetekszik, de a jellegzetes somogyi panoráma, mely erdők, mezők és ligetek váltakozásából áll össze, a háttérben elnyúló Balatonnal aligha mutat esztétikusabban máshonnét a déli parton.


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Mosóház, Kővágóörs

Kővágóörs külterületén, a településtől északnyugatra, a Burnót-patak mentén áll már a 18. század kezdete ót
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ranolder-kastély, Csopak

A festői kúriát 1861-ben Ranolder János veszprémi püspök megbízására építették Szentirmay József tervei ala
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Reziről első hallásra az emberek többsége a település illusztris, Árpád-kori várára vagy esetleg a Gyöngyös
Elolvasom