Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi kastély (Bogyay-Hedry kúria)

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ódörögdi kastély (Bogyay-Hedry kúria)

Zalahaláptól úgy hat kilométerre északra találkozhatunk az Ódörögd és Újdörögd feliratú táblákkal a közutakon. A két település többnyire szórványosan elhelyezkedő, egymással laza szociális kapcsolatot ápoló uradalmi gazdaságok és majorok gyűjtőhelye volt egykor. A Bogyay-Hedry kastély az egyik ilyen építészeti dinoszaurusz, amelynek valahogy sikerült átvészelnie a történelem megpróbáltatásait idáig.

Nagyon kevés pontos adat ismert a kastély építésével kapcsolatban, ám a stílusjegyeiben megbúvó romantikus historizmus alapján az 1860-as évek környékére tájolható az épület létrejötte. A tulajdonosok között biztosan megfordultak a nemesi Skublics, Bogyay, illetve a Hedry famíliák sarjai, ha minden igaz, akkor ebben a kronológiai sorrendben.


Később, a két világháború között egy Rónay nevű résztulajdonos adta el a kúria egy részét, a Hedry család egy tagja pedig bérbe adta a sajátját egy bizonyos Magasházy Ödönnek, aki a Csepel Művek főmérnöke volt korábban. A szocialista érában az ingatlan, nem egyedi módon, államosításra került.


Úgy tűnik, hogy a kastély megannyi társával ellentétben végül megmenekül a Balaton környéki kúriákra sajnos oly jellemző pusztulástól. A jelenleg is felújítás alatt álló épület magántulajdonban van, biztonságát lakatok és kamerák óvják. A kerítésen túl csak a tulajdonos engedélyével látogatható.

Fotók: amultemlekei.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Macska-lik, Nagyvázsony

A közelmúltban ejtettünk szót a 77-es út mellett magasló Kab-hegyről ám az adótorony, a kilátó és a Kis-Mos
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Márton püspök-templom, Óbudavár

A csalóka nevű Óbudavár a Balatonfüredi járásban, a tótól mindössze nyolc kilométerre fekszik a mesébe illő
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonfőkajári kvarcfillit

A Balaton és közvetlen környezete az egykori Pannon-tenger tulajdonképpeni ükunokájaként valóságos tárháza
Elolvasom