Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ösküi Kerektemplom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ösküi Kerektemplom

A 8-as főút mentén húzódó Öskü talán legemblematikusabb épülete a híres Kerektemplom, amely a településen áthaladó Veszprém-Budapest vasútvonal melletti sziklás domb tetején áll. A templom történetét sok legenda és teória szövi keresztül. Egyesek szerint a török idők alatt épült mecset lehetett eredetileg, mások egy vártorony maradványaként azonosították, de az elméletek között a római kori eredet is felmerült már.

Az úgynevezett rotunda (körtemplom) eredete körül sok kérdés máig megválaszolatlan. A legvalószínűbb, hogy a 11. században építették a többi Árpád-kori körtemplommal egyetemben, mikor a falut még Őskőnek nevezték. A török megszállás alatt, Székesfehérvár 1543-as veresége után Ösküt is lerombolták. Később, a 18. században a Zichyek szlovákokat telepítettek ide, hogy újraindítsák a falu életét.


A ma ismert, kupolás tetőforma a 18. században került a helyére, amikor katolikus templomként született újjá az épület. A betelepítések hatására végül a falu lakossága is szépen gyarapodásnak indult, így egy idő után szükség lett egy több férőhelyes imaházra. Ekkor épült a nagyobb plébániatemplom, a Kerektemplom pedig kápolnaként funkcionál azóta.


A 15. századból származó vaskulcsát egy veszprémi múzeum őrzi. A templom feltűnik Magyar Televízió Bors című sorozatának 1968-as ‘Szervezzünk anarchiát!’ című epizódjában is. A Kossuth- és kétszeres Balázs Béla-díjas Herskó János által rendezett részben a rotunda egy börtönként tűnik fel.

Fotók: Wikipedia


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csönge-hegyi kilátó, Salföld

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Salföld és környéke az egész Balaton-felvidék egyik legpopulárisabb turi
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – A Fekete-hegy tavai, Köveskál

A Köveskál, Balatonhenye és Szentbékkálla által közrezárt Fekete-hegy a Káli-medencét északi irányból szegé
Elolvasom