Bakancslistás helyek a Balaton körül – Papucs-hegyi Fénykereszt, Kehidakustány

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Papucs-hegyi Fénykereszt, Kehidakustány

2020 adventjén egy különleges és modern fénykeresztet avattak és szenteltek fel Kehidakustyány legmagasabb pontján, a Papucs-hegyen vagy másik nevén az Öreghegyen. Az igazán korszerű látványosság magánadományokból, illetve a település lakóinak társadalmi munkájának révén jöhetett létre egy elég viszontagságos időszakban, a koronavírus pandémia alatt.

A kereszt alapját ritka szibériai vörösfenyőből ácsolták, az idelátogató érdeklődők és turisták számára pedig egy fedett, padokkal ellátott kis pihenőt is kiépítettek rossz idő esetére. Állításának dátuma éppen december 12-ére, a Guadalupei Szűzanya ünnepére esett. A járványhelyzet miatt szűk körben tartott szentelési ceremóniát a falu plébánosa, Koltai Artúr végezte egy zalaegerszegi kollégája, Ocsovai Grácián társaságában.

A nemzetközi fénykereszt mozgalom 1996-ban indult útjára a francia Grenoble városából. A mozgalom hatására több ezer keresztet állítottak már világszerte, melyeket egy lényeges, közös attribútum kapcsol össze: az azonos méretük. Magasságuk ugyanis minden esetben 7,38 méter, Jézus Krisztus keresztjére utalva, amelyet a Golgota hegyén, 738 méteres tengerszint feletti magasságban állítottak a Biblia szerint.

Fotó: Google Maps

2000 novemberében II. János Pál pápa apostoli áldással jutalmazta azokat, akik részt vesznek egy ilyen fénykereszt felállításában. Magyarországon az elsőt két évvel később, 2002 november elsején adták át Debrecenben. A kereszt csúcsán, a három végpont kék fénnyel van kivilágítva, melyek a Szentháromságot hivatottak szimbolizálni.Fotó: Youtube / Víg Tamás

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Őskori festékbánya, Lovas

A Balaton-felvidék valósággal hemzseg a középkori történelmi emlékektől, de gyakran kerülnek elő olyan töre
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Pongrácz-kastély, Paloznak

Paloznak neve a turisták számára elsősorban a Jazzpiknik és a borászat kapcsán szokott felmerülni, azonban
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – 777 éves hársfa, Szőkedencs

A 7-es főút tőszomszédságában áll az a legendás hárs, melynek életkorát több, mint 700 évesre becsülik, de
Elolvasom