Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római kori erőd, Fenékpuszta

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Római kori erőd, Fenékpuszta

A Keszthely külterületén található Valcum Castrum erőd romjai jelentős régészeti relevanciával bírnak országos viszonylatban is. Az egykor teljes egészében római irányítás alatt álló Dunántúl két kereskedelmi útvonala éppen Fenékpusztán keresztezte egymást, amely kiemelkedően fontos gazdasági gócponttá tette a területet.

Az adriai Aquileiaból Aquincum (ma Óbuda) irányába tartó, valamint a Sopianae-ből (ma Pécs) Savariába (ma Szombathely) vezető ösvény épp a mostani Keszthely határában találkoztak egymással. A barbár törzsek fosztogatásai és pusztításai ellen pedig akkoriban csak egy ilyen masszív erődítménnyel lehetett védekezni.


A csaknem 15 hektáron elterülő grandiózus épületet 44 toronnyal látták el és raktár, fürdő, adminisztrációs helyiség, sőt külön temető is tartozott hozzá. Minden bizonnyal valamilyen hadsereg állomásozhatott itt. Az erőd támadások során többször is megsérült, de mindig újjáépítették egészen az 5. századig, amikor a rómaiaktól a hunok kezére került a Dunántúl. Ugyanezen század végén keleti gótok, Thiudimer király vezetésével, székeltek az épületben.


Ma már csak a háromajtós bazilika, a gabonatár, illetve a déli kapu maradványai láthatóak az egykor szebb napokat is megélt erődítményből. Keszthelyről Balatonszentgyörgy irányába haladva, a 71-es útról közelíthető meg legegyszerűbben vagy a Fenyves fasorról kerékpárral és gyalogosan.


Fotók: keszthely.hu


Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Patkó Bandi fája, Nyim

A somogyi néphagyomány két fát is Patkó Bandi állítólagos betyár személyéhez kapcsol. Mára sajnos mindkét e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csinger-völgyi olvasókabin, Ajka

Veszprém és a tágabban értelmezett Balaton-felvidék egy röpke évig Európa Kulturális Fővárosaként funkcioná
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérbézsenyi törökvár, Fonyód

A török hódoltság viharos évtizedeinek számtalan nyoma fellelhető a Balaton közvetlen környezetében is. A f
Elolvasom