Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Reziről első hallásra az emberek többsége a település illusztris, Árpád-kori várára vagy esetleg a Gyöngyösi csárdára asszociál, ám az előbbitől mindössze egy köpésre, de legalábbis egy könnyed erdei sétányi távolságra leljük a Sikalikja barlangot egy hegyoldal sziklateraszán, amely bizonyos archeológiai leletek szerint már az őskorban is lakott lehetett.

A barlangot, amely a közeli Rezi-barlanggal egyetemben az Őshévíz egyik feltörési pontja is volt, először Dr. Dornyay Béla térképezte fel nagyobb részletességgel. A keszthelyi születésű kutató szerint a patak elődje egykor a Meleg-hegy gyomrából bugyoghatott elő, a sziklaüregek pedig a kürtő maradványai lehetnek.

Fotó: Google Maps

Egy helyi mendemonda úgy tartja, hogy az Őshévíz kiapadása egy bizonyos Pethő Péter várúr nevéhez köthető, aki a szegényebb betegeknek – puszta kapzsiságból – nem engedélyezte a fürdőzést a fantasztikus gyógyhatásáról elhíresült vízben. A legenda szerint az egyik ilyen kegyetlen visszautasítás után a forrás nagy zúgás kíséretében a magasba szökkent, majd visszahullott a mélybe, ahonnét azóta sem tört fel többé.

Fotó: Google Maps

Alsó nyílása az évek során eltömődött, így a hobbi (vagy akár a professzionális) barlangászok számára a felső nyílás javasolt a bejutáshoz. A barlangot a vártól csupán 200 méterre találjuk, miután leereszkedtünk az öregtorony alatti sziklaoldalon és megtettük a hozzá vezető körülbelül öt perces sétát. Sinka lika néven is ismert.Fotó: mapio.net

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Macska-lik, Nagyvázsony

A közelmúltban ejtettünk szót a 77-es út mellett magasló Kab-hegyről ám az adótorony, a kilátó és a Kis-Mos
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Márton püspök-templom, Óbudavár

A csalóka nevű Óbudavár a Balatonfüredi járásban, a tótól mindössze nyolc kilométerre fekszik a mesébe illő
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Balatonfőkajári kvarcfillit

A Balaton és közvetlen környezete az egykori Pannon-tenger tulajdonképpeni ükunokájaként valóságos tárháza
Elolvasom