Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Sikalikja barlang, Rezi

Reziről első hallásra az emberek többsége a település illusztris, Árpád-kori várára vagy esetleg a Gyöngyösi csárdára asszociál, ám az előbbitől mindössze egy köpésre, de legalábbis egy könnyed erdei sétányi távolságra leljük a Sikalikja barlangot egy hegyoldal sziklateraszán, amely bizonyos archeológiai leletek szerint már az őskorban is lakott lehetett.

A barlangot, amely a közeli Rezi-barlanggal egyetemben az Őshévíz egyik feltörési pontja is volt, először Dr. Dornyay Béla térképezte fel nagyobb részletességgel. A keszthelyi születésű kutató szerint a patak elődje egykor a Meleg-hegy gyomrából bugyoghatott elő, a sziklaüregek pedig a kürtő maradványai lehetnek.

Fotó: Google Maps

Egy helyi mendemonda úgy tartja, hogy az Őshévíz kiapadása egy bizonyos Pethő Péter várúr nevéhez köthető, aki a szegényebb betegeknek – puszta kapzsiságból – nem engedélyezte a fürdőzést a fantasztikus gyógyhatásáról elhíresült vízben. A legenda szerint az egyik ilyen kegyetlen visszautasítás után a forrás nagy zúgás kíséretében a magasba szökkent, majd visszahullott a mélybe, ahonnét azóta sem tört fel többé.

Fotó: Google Maps

Alsó nyílása az évek során eltömődött, így a hobbi (vagy akár a professzionális) barlangászok számára a felső nyílás javasolt a bejutáshoz. A barlangot a vártól csupán 200 méterre találjuk, miután leereszkedtünk az öregtorony alatti sziklaoldalon és megtettük a hozzá vezető körülbelül öt perces sétát. Sinka lika néven is ismert.Fotó: mapio.net

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Ranolder-kastély, Csopak

A festői kúriát 1861-ben Ranolder János veszprémi püspök megbízására építették Szentirmay József tervei ala
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Kerekikáli templomrom

A Balaton-felvidéken rengeteg falu néptelenedett, majd később pusztult el a 16. században, a törökökkel vív
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Lonkai-kastély, Mátyásdomb

A déli part valamilyen rejtélyes oknál fogva valóságos tárháza az elhagyatott kastélyoknak, melyek közül id
Elolvasom