Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent Imre herceg templom, Sáska

Tapolca vonzáskörzetében, a Déli-Bakony és a Balaton-felvidék különleges keresztmetszetében fekszik az alig 300 lelket számláló Sáska. A tündéri kis zsákfalu Zalahalápon, illetve Hegyesden át közelíthető meg és elsődleges épített büszkesége az a katolikus templom, melyet Szent István és Gizella királyné tragikus sorsú fiának tiszteletére szenteltek fel.

Az Árpád-ház uralkodása alatt a Sáskát övező erdők királyi vadászterületnek számítottak, később pedig a Rátóti Gyulaffy család birtokolta a területet. A település első templomáról kevés konkrétum ismert. Annyi sejthető, hogy egy tatárjáráskor lerombolt kápolna helyére építhették az alapvetően román stílusú katolikus templomot.

Fotó: Wikipedia

Felszentelését IV. Béla végezte 1250-ben, Szent Imre herceg tiszteletére, július 2-án (Sarlós Boldogasszony napján). Építési idejét szintén erre a korra datálják. A török seregek 1548-ban égették fel Sáskát, egy irat két évvel később elhagyatott plébániaként írja le az egyenes szentélyzáródású épületet.

Fotó: miserend.hu

Újjáépítését 1759-re teszik a történészek, amely következtében néhány kései barokk jegy is fellelhető azóta. A harangokat 1754-ben és 1773-ben öntötték. 1924-ben állagmegóvás céljából szintén felújították. A donga boltozatos szentély mellett a hajóban két karzat is található, melyeket vasoszlopokra installáltak. A kősisakos imaház külső, simára vakolt falain ma is a középkori ablakok láthatók.


Fotó: Pető Piroska / balatonfelvidek.hu

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Patkó Bandi fája, Nyim

A somogyi néphagyomány két fát is Patkó Bandi állítólagos betyár személyéhez kapcsol. Mára sajnos mindkét e
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Csinger-völgyi olvasókabin, Ajka

Veszprém és a tágabban értelmezett Balaton-felvidék egy röpke évig Európa Kulturális Fővárosaként funkcioná
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fehérbézsenyi törökvár, Fonyód

A török hódoltság viharos évtizedeinek számtalan nyoma fellelhető a Balaton közvetlen környezetében is. A f
Elolvasom