Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szent László emlékhely, Somogyvár

A tágabban értelmezett déli part meglehetősen gazdag kulturális és történelmi örökségét gyarapítja a somogyvári Szent László emlékhely, amely egy hatalmas alapterületű, néhai bencés monostor romjait tárja a látogatók elé, melyet egykor maga Szent László király emeltetett.

1091-ben építették királyi parancsra a somogyi dombok közé, a Kupavárhegyen. A maga korában ez volt a legnagyobb monostortemplom Magyarországon. A francia Saint Gilles-ből hívtak szerzeteseket ide lakni, akik az anyakolostor védőszentje, Szent Egyed tiszteletére avatták fel az épületegyüttest és ezután mintegy 400 esztendeig szolgált egyházi személyek lakhelyéül és zarándokok úti céljául.

Fotó: szallas.hu

Az apátság maradványai évszázadokig hevertek parlagon, a szakavatottabb szemek felfedezésére várva Somogy lankái között. Régészeti feltárása a feltételezett megsemmisülése után, több mint 300 évig váratott magára, így az ásatások csak a 19. század végén kezdődtek meg.

Fotó: mapio.net

A homályos történelmi emlékek és dokumentációk jó része, csak úgy, mint a monostor maga, az enyészetévé vált, így pusztulásának okairól is csak spekulálni lehet. A romoknál megnyílt interaktív látogatóközpont többek között éppen ezekre a talányokra igyekszik megtalálni a választ a legnaprakészebb tudományos és régészeti eredmények alapján. A központ nyitvatartási időben látogatható.
Hirdetés

Kapcsolódó

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Fácános vár, Fonyód

Fonyód mindenképpen a déli part egyik turisztikai gócpontjának tekinthető. A város mai, modern inkarnációja
Elolvasom

Hirdetés

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Villa Romana, Balácapuszta

Az, hogy a Balaton-felvidék hihetetlenül gazdag történelmi értékekben, aligha képezi vita tárgyát. A számta
Elolvasom

Bakancslistás helyek a Balaton körül – Szív alakú sírkövek, Balatonudvari

Számos misztérium övezi Balatonudvari temetőjét, amely különleges formájú sírköveivel került az érdeklődés
Elolvasom